Reklama

Ochrona przed rakiem

Amerykańscy specjaliści do spraw żywienia opracowali listę produktów, których spożycie uchroni nas przed chorobami serca, ale przede wszystkim przed nowotworami.

Okazało się, że wpływ na nasze zdrowie ma aż 400 leczniczych substancji znajdujących się w produktach żywnościowych a największym dobrodziejstwem jest obecność w nich witamin E, A i beta karotenu.

Bogatym źródłem tych witamin (które hamują rozwój komórek nowotworowych) są brokuły. Należy je jednak gotować tylko kilka minut na parze, w przeciwnym razie stracą wszystkie, cenne właściwości.

Dobroczynnie wpływają na stan naczyń krwionośnych barwniki znajdujące się w czarnych jagodach, tzw. antocyjany. Dlatego jagody wykorzystywana są w leczeniu żylaków, jak również zalecane są na nawracające zapalenia pęcherza i biegunki - osłaniają bowiem śluzówkę jelit i dróg moczowych.

Reklama

Lekiem na biegunki, a także zatrucia pokarmowe jest także borówka. Garść jagód należy zalać szklanką brandy i po dwóch tygodniach przetrzeć przez sito.

Wszyscy znamy właściwości lecznicze czosnku, który pomocny jest zwłaszcza w leczeniu przeziębień - bronchitu, kataru, a także astmy, bólu gardła, a nawet zaparć i biegunki. Nadto związki zawarte w czosnku (siarki i allicyna) przyspieszają wydalanie z organizmu cholesterolu. Tym samym czosnek chroni nas przed miażdżycą i chorobami serca.

Wiele zalet i właściwości leczniczych mają orzechy. Według amerykańskich uczonych chronią przed rakiem piersi i prostaty, przeciwdziałają zaparciom. Orzechy powinni nadto spożywać mężczyźni, mający problemy z potencją.

Barwnik likopen zawarty w pomidorach zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego. Jeszcze skuteczniej niż świeże pomidory antyrakowo działa koncentrat pomidorowy. Ale nie zaleca się spożywania pomidorów osobom cierpiącym na nadciśnienie.

Szpinak wzmacnia nasz system nerwowy i pomaga cierpiącym na zespół przewlekłego zmęczenia. A jako że zawiera dużo kwasu foliowego, zapobiega uszkodzeniom systemu nerwowego, zwłaszcza u dzieci.

Marchew zawiera beta karoten, który chroni przed nowotworami i zapobiega starzeniu się. Spożycie dwóch marchewek dziennie obniża poziom cholesterolu we krwi.

Jedzenie ryb jest bardzo zdrowe. Ale ponieważ ich mięso może być zanieczyszczone toksycznymi substancjami, należy: jeść ryby oceaniczne lub z czystych potoków, rzek i jezior, wybierać ryby małe, które w mniejszym stopniu wchłonęły toksyczne substancje, uważać na tuńczyka (jego mięso może zawierać dużo toksyn); nie jeść rybiej skóry, choćby była pyszna i chrupiąca; ograniczyć spożycie ryb w puszkach (konserwanty).

Grejpfruty obniżają poziom cholesterolu, chronią przed zawałem i udarem mózgu. Zawierają substancje czynne chroniące przed rakiem. Lepiej jeść całe grejpfruty niż pić sok. Masz apetyt na zdrowie? Zjedz jedno jabłko dziennie. Nie pożałujesz.

Truskawki są niskokaloryczne i mają dużo witaminy C. Chronią tętnice przed miażdżycą, a komórki przed działaniem substancji rakotwórczych.

Czerwona fasola dostarcza organizmowi dużo białka, potasu, kwasu foliowego i żelaza. Spożywanie potraw z fasoli pozwala obniżyć poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby układu krążenia i udar mózgu.

Seler jest jednym z najstarszych leków na nadciśnienie. Zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, chroni przed udarem mózgu i zawałem.

Owoce morza mają dobroczynny wpływ na serce, normalizują poziom cholesterolu, zawarty w nich cynk i selen zwiększa odporność organizmu.

Napojem ludzi długowiecznych nazywana jest zielona herbata. Opóźnia bowiem procesy starzenia i obniża poziom cholesterolu we krwi. Pomaga więc bronić się przed miażdżycą.

Bogatym źródłem flawonoidów jest czerwone wino. Flawonoidy to związki przeciwdziałające rozwojowi nowotworów i miażdżycy. Zmniejszają też przepuszczalność naczyń krwionośnych, więc tym samym zapobiegają obrzękom i działają rozkurczająco na naczynia, chroniąc przed zawałem.

Występujący w płatkach owsianych błonnik, reguluje pracę jelita grubego oraz zapobiega zmianom nowotworowym jelit. Płatki są też nieocenionym źródłem białka, witaminy E oraz witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego.

Kobiety dbające o urodę powinny spożywać mięso łososia . Ryba ta wspomaga bowiem działanie neuroprzekaźników odpowiedzialnych za napięcie mięśni, a w związku z tym wpływa na elastyczność naszej skóry. A jako że zawiera dużo witaminy D, chroni przed osteoporozą. Natomiast obecność witaminy E neutralizuje toksyny i zapobiega nadciśnieniu. Cennym składnikiem mięsa łososia są nienasycone kwasy tłuszczowe, które poprawiają funkcjonowanie mózgu.

Nie trzeba więc nadużywać kuracji lekami chemicznymi, farmaceutykami z apteki, skoro wokół nas jest tyle dobroczynnych substancji zawartych w produktach żywnościowych.

Opracował Janusz Świąder

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: mięso | zdrowie | witaminy | ochrona
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy