Reklama

Oczyszczające zielone koktajle, które odchudzają

Wiosna to dobry moment, by wprowadzić je do codziennej diety. Odchudzają i… nie tylko!

Zdrowotne koktajle to mieszanka owoców i zielonych warzyw. Są najlepszym sposobem na wiosenny detoks. Dzięki nim łatwo oczyścisz organizm z toksyn, przywrócisz skórze blask, „wygładzisz” cellulit, a także schudniesz.

Koktajle mają sporą dawkę chlorofilu, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, prowitaminy A, witamin B, C, E, K oraz białka. Wystarczy, że zastąpisz nimi dwa z pięciu lekkostrawnych posiłków w ciągu dnia.

Reklama

Podczas diety unikaj masła i margaryny. Uważaj również na przekąski, zwłaszcza te słodkie. Postaw lepiej na białkowe, np. drobiowe, przysmaki – kawałek pieczeni czy plasterek wędliny – zapewni ci sytość na dłużej.

Zielone drinki od A do Z

Jak je przygotować?

● Przygodę z koktajlami rozpocznij od warzyw, które mają neutralny smak: sałat, jarmużu.

● Zanim przyzwyczaisz się do smaku zielonych drinków, mieszaj je w proporcjach: 40% warzyw – 60% owoców. Z czasem spróbuj je wyrównać lub sprawić, by owoców było mniej.

● Dodawaj do koktajli łyżeczkę oliwy lub oleju z pestek winogron, bo skutecznie ułatwią przyswajanie witamin.

● Jeżeli napój będzie za gęsty, rozcieńcz go wodą.

● Koktajle pij na II śniadanie i podwieczorek. Jeśli chciałabyś nimi zastąpić posiłek główny, pamiętaj, że dieta nie może trwać dłużej niż tydzień.

Dlaczego warto je pić?

● Są łatwo przyswajalne. Surowe warzywa w postaci musu nie obciążają żołądka.

● Zawierają dużą dawkę chlorofilu, który stabilizuje ciśnienie, wzmacnia serce, zwiększa odporność. Są też bogatym źródłem kwasu foliowego i zawierają mnóstwo błonnika.

Dowiedz się więcej!

Dużo ciekawych przepisów znajdziesz w książkach „Rewolucja zielonych koktajli” i „Niezwykłe zalety zielonych koktajli”.

Najchętniej używane warzywa


● Sałata – im ciemniejsza, tym lepiej (ma więcej chlorofilu). Poprawia trawienie, bo jest bogata w błonnik i celulozę. 100 g sałaty to tylko 15 kcal.

● Jarmuż – zawiera wit. K, A i C, i tyle wapnia, co mleko. Ma dużo błonnika, więc na długo zapewnia uczucie sytości. 100 g jarmużu to tylko 30 kcal.

● Ogórki – pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, usprawniają pracę nerek. W 100 g mają 6-8 kcal.

● Liście buraków – usuwają toksyny z organizmu. Działają tonizująco na wątrobę, oczyszczają krew.

● Szczaw – ma dużo błonnika, poprawia perystaltykę jelit; dodawaj go w niewielkich ilościach, bo zawiera szczawiany, które utrudniają przyswajanie wapnia i żelaza.

● Seler naciowy – jest w nim dwa razy więcej witaminy C niż w cytrusach, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm.

Najchętniej używane owoce

● Kiwi – jest dobrym źródłem błonnika, który ma ważny wpływ na pracę przewodu pokarmowego; ponadto ma dużo witaminy C i mało kalorii.

● Melon – 100 g owocu to zaledwie 36 kcal! Zawiera dużo wit. C, B, A oraz błonnika. Działa moczopędnie i przeczyszczająco.

● Ananas – zawiera bromelinę, enzymy, które ułatwiają trawienie i wspomagają usuwanie nadmiaru płynów z organizmu.

● Jabłka – 100 g owoców dostarcza jedynie 30–50 kcal, mają za to wysoką zawartość witamin oraz składników mineralnych.

● Winogrona – zawierają witaminy B, C, D, E i PP i mikroelementy; są łatwo strawne, mają właściwości moczopędne.

● Truskawki – mają więcej wit. C niż cytryna, działają odtru wająco, pomagają trawić białka i… chudnąć.

Botwinka i melon


Liście buraczków i melon koją nerwy, a ananas wspomaga trawienie.

Składniki: garść liści botwinki, pół szklanki świeżego ananasa, 1/4 szklanki melona.

Sposób przygotowania: Składniki pokrój i wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładkie piure. W razie potrzeby dodaj trochę wody.

Roszponka i borówki

Koktajl ma ciekawy, nieco leśny smak. Orzeźwi cię i doda sił.

Składniki: garść roszponki, 5 gałązek mięty, 125 g borówek, banan.

Sposób przygotowania: Zmiksuj składniki. Opcjonalnie możesz dorzucić kilka młodych listków mniszka lub pokrzywy.

Mniszek i winogrona


Mlecz i pietruszka działają moczopędnie, jagody regulują pracę jelit.

Składniki: pół szklanki liści mleczu, pół szklanki natki pietruszki, 1/4 szklanki czerwonych winogron, 1/4 szklanki jagód.

Sposób przygotowania: Wyjmij pestki z winogron, dorzuć jagody i zieleninę. Zmiksuj.

Szpinak i kiwi

Jedno duże kiwi dostarcza dzienne zapotrzebowanie na witaminę C!

Składniki: Garść szpinaku, 5 liści rzodkiewki, 250 g truskawek, kiwi.

Sposób przygotowania: Użyj młodych liści szpinaku, unikniesz włókien w koktajlu. Owoce pokrój na kawałki. Zmiksuj.

Jarmuż i jabłko

Drink obniży cholesterol i wymiecie produkty przemiany materii.

Składniki: 3 duże liście jarmużu, pół dużego jabłka, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1/4 szklanki zielonych winogron.

Sposób przygotowania: Miksuj składniki dłużej niż zwy- kle, bo liście jarmużu są sztywne.

Pory i imbir

Imbir rozgrzeje cię w chłodny dzień i ułatwi trawienie.

Składniki: 2 średnie pory, garść liści buraków, garść roszponki, 0,5 cm korzenia imbiru.

Sposób przygotowania:  Pory i imbir pokrój w talarki, dorzuć liście i wszystko zmiksuj.

Ogórki i truskawki

Koktajl działa ożywczo i reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie.

Składniki: Szklanka liści szpinaku, pół szklanki truskawek, 2 ogórki ze skórką, garść liści mięty.

Sposób przygotowania: Truskawki przekrój na pół, pokrój ogórki, dorzuć szpinak i miętę, zmiksuj, dolej odrobinę wody.

Kapusta i daktyle

Ten koktajl wzmocni twoje kości – ma bardzo dużo wapnia.

Składniki: 3 liście kapusty włoskiej, 2 duże słodkie jabłka, łyżka ziaren sezamu, 2 daktyle.

Sposób przygotowania: Kapustę porwij, jabłka pokrój. Dorzuć sezam i daktyle, zmiksuj.

Naj
Dowiedz się więcej na temat: koktajle | koktajl | wiosna | odchudzanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy