Reklama

Odchudzające młode... chwasty

O tej porze roku ich młode listki są najcenniejsze i... delikatne w smaku. Pomagają oczyścić organizm z toksyn i dostarczają cenne składniki odżywcze. Odkrywamy dietetyczne zastosowania pospolitych roślin.

Pokrzywa jest moczopędna

Świeże ziele zawiera: witaminy C, K, B2, B5, wapń, magnez, żelazo i krzem. Pomaga schudnąć, bo: usuwa nadmiar wody z organizmu i obniża poziom glukozy we krwi. Dodatkowe cenne właściwości ziela: działa przeciwzapalnie, m.in. na drogi moczowe; zwiększa poziom hemoglobiny (polecana przy anemii); poprawia stan cery, włosów i paznokci (to zasługa krzemu).

Zastosowanie: Młode listki są doskonałe do sałatek, zup, makaronów. Ale uwaga! Aby pokrzywa straciła parzące właściwości, należy ją... sparzyć (pół minuty). Z suszu parzymy herbatę (1-5 minuty). Im dłuższe parzenie, tym mocniejsze działanie moczopędne naparu! Zaleca się do 3 szklanek herbaty z pokrzywy dziennie.

Reklama

Pomysły na dania: Sałatki z pokrzywą (smakuje z ogórkiem, rzodkiewką, sałatą, szczypiorkiem, mozzarellą). Duszona z czosnkiem na oliwie (do sosów do makaronów). Zupa pokrzywowa (garść liści parzymy, dusimy na maśle z czosnkiem, miksujemy i łączymy z wywarem z włoszczyzny).

Odtruwający sok: 1 kg pokrzywy (liście i łodygi) zmiksuj lub ugnieć, wyciśnij sok przez gazę. Sok rozcieńcz przegotowaną wodą (1 szkl. soku na 1/2 szkl. wody). Przechowuj w lodówce do 5 dni. Pij 1 łyżkę codziennie rano!

Mniszek to zastrzyk witamin

Młode listki zawierają: witaminy z grupy B, C, D oraz wit. A, której mają więcej niż marchewka! Pomaga schudnąć, bo: zwiększa wydalanie wody, reguluje pracę wątroby, pomaga w niestrawności. Dodatkowe cenne właściwości ziela: pomaga w stanach zapalnych dróg żółciowych; reguluje pracę nerek.

Zastosowanie: Świeże listki dobrze smakują w sałatce i na kanapkach. Ale uwaga! Listki mają goryczkę, której można pozbyć się, blanszując listki (wystarczy sparzyć je ok. 1 minuty).

Pomysł na danie: Sałatka z listkami mniszka, z rzodkiewką i pomidorem, doprawiona sosem winegret.

Czosnek niedźwiedzi usuwa toksyny

Jego cenne składniki to: witaminy A i C, żelazo, flawonoidy, siarka. Pomaga schudnąć, bo: przyspiesza metabolizm i zapobiega wzdęciom oraz odtruwa jelita. Dodatkowe właściwości ziela: obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych.

Zastosowanie: Świeże liście można dodawać do zup, sosów do makaronów, twarożków; nadają się na pesto.

Pomysł na danie: Liście czosnku niedźwiedziego można dodać do pasty do chleba: 3 garści liści czosnku zblenduj z 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni pestek dyni, 4 łyżkami masła (lub 1/4 szklanki oliwy), solą i pieprzem.

Cztery kwiatki dla... zdrowia

Bratek polny zawiera flawonoidy oraz śluzy, które zwiększają uczucie sytości. Płatki - do sałatek.

Stokrotka - napar z suszu kwiatków oczyszcza krew, usuwa toksyny oraz poprawia pracę wątroby.

Koniczyna to źródło witamin C i E. Moczopędna, zmniejsza uderzenia gorąca w menopauzie. Polecamy napar z suszu: 1 łyżkę kwiatów parz 15 minut.

Nagietek zawiera magnez i witaminę C. Działa rozkurczowo i żółciopędnie. Susz kwiatowy - na napary, świeże kwiatki: do sałatek i jako dekoracja dań.

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy