Reklama

Odpowiednio dobrany catering pomaga walczyć z chorobą i uczy dyscypliny żywieniowej

W przypadku chorób układu krążenia, cukrzycy czy otyłości ważne jest nie tylko specjalistyczne leczenie, lecz także staranne komponowanie posiłków, tak by schorzenie się nie pogłębiało. Osoby, które same mają problem z doborem odpowiedniego menu, mogą skorzystać z oferty firm cateringowych. Dieta jest układana pod kątem potrzeb danego klienta i kładzie nacisk na wyeliminowanie produktów, które szkodzą zdrowiu.

- Coraz częściej mówi się o chorobach serca, nadciśnieniu, cukrzycy, nadwadze, otyłości czy chorobach nowotworowych. Te schorzenia w dużej mierze zależą od sposobu odżywiania. Dla takich ludzi catering również przygotował specjalną ofertę - mówi  Joanna Giza, dietetyk Pogotowia Kulinarnego.

U osób z chorobami sercowo-naczyniowymi celem diety jest osiągnięcie prawidłowego profilu lipidowego, czyli obniżenie złego cholesterolu, podwyższenie dobrego oraz uzyskanie odpowiednich wartości ciśnienia tętniczego. Menu powinno zatem zawierać duże ilości warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych.

Reklama

- Jadłospis powinien obfitować w tłuszcze rybie i roślinne, ze względu na kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które zmniejszają ryzyko chorób serca, obniżają komplikacje. Z kolei przy nadciśnieniu powinno się eliminować z posiłków sól i unikać produktów pełnotłustych pochodzenia zwierzęcego, czyli tłustych gatunków mięs, jak choćby wieprzowiny, tłustych przetworów mlecznych i pasztetów - wyjaśnia Joanna Giza.

Z kolei podstawą diety dla diabetyków jest zachowanie odpowiednich proporcji między składnikami odżywczymi. Trzeba więc ograniczyć ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi.

- W takich jadłospisach powinno się wykluczyć produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czyli słodycze, produkty zbożowe z białej mąki, biały ryż, nabiał, jogurty owocowe - tłumaczy Joanna Giza.

W przypadku osób z nadwagą i otyłością chodzi przede wszystkim o to, by pozbyć się zbędnych kilogramów i zmienić nawyki żywieniowe. Dieta powinna być więc skomponowana tak, żeby posiłki dostarczały odpowiednich ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu.

- Całodniowe lub częściowe wyżywienie powinno spełniać odpowiednie wymogi, pokrywać zapotrzebowanie na wszelkiego rodzaju składniki potrzebne do zachowania zdrowia i dobrej jakości życia. Warto zwrócić uwagę na to, czy w danej firmie jest możliwość skontaktowania się z dietetykiem, bo często są to osoby fikcyjne i wtedy nie do końca mamy pewność, czy dana firma cateringowa faktycznie oferuje wysokiej jakości posiłki - podkreśla Joanna Giza.

Osobom, które szczególnie powinny uważać na to, co jedzą, firmy cateringowe proponują zdrowe posiłki przygotowywane na parze bądź w folii, bez dodatku tłuszczu.

Newseria Lifestyle
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy