Reklama

Osiem zalet czarnego pieprzu

Pasuje do niemal każdej potrawy. Można nawet dodać szczyptę do kawy lub herbaty, dla zaostrzenia smaku. Ale czy wiesz, co potrafi zrobić dla twojego zdrowia?

Zwalcza wolne rodniki

Zawarta w nim piperyna jest potężnym antyoksydantem. Znosząc działanie wolnych rodników, spowalnia starzenie. 

Działa przeciwzapalnie 

A naukowcy ostrzegają, że przewlekłe stany zapalne są powiązane z cukrzycą, chorobami serca i stawów, nowotworami. Piperyna zmniejsza nawet te związane z astmą i sezonową alergią. 

Poprawia pracę mózgu

Dzięki piperynie usprawnia pamięć. Pomaga w chorobach związanych z degeneracją komórek, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. By wzmocnić to działanie, warto stosować pieprz w połączeniu z kurkumą. 

Reklama

Wpływa pozytywnie na trawienie cukru

Doprawienie pieprzem posiłku sprawi, że po jedzeniu poziom cukru we krwi mniej podskoczy. Częste i regularne stosowanie tej przyprawy poprawia też wrażliwość tkanek na insulinę. 

Obniża poziom cholesterolu

Dzięki temu sprzyja zdrowiu serca. Ale do tego trzeba jeść go całkiem sporo, zażywać ekstrakt z pieprzu w kapsułkach albo - jak przy ratowaniu pamięci - połączyć z solidną dawką kurkumy. 

Zwiększa wchłanianie składników z posiłku

W jego obecności organizm lepiej przyswoi zwłaszcza takie minerały, jak selen i wapń. 

Służy zdrowiu jelit

Sprzyja korzystnej dla organizmu bakteryjnej florze jelitowej. A to przekłada się na lepszą odporność, pogodniejszy nastrój i mniejsze ryzyko wielu chronicznych chorób. 

Ma właściwości antynowotworowe

Badania sugerują, że piperyna potrafi spowalniać rozwój komórek raka piersi, prostaty czy jelita grubego. Sprawia również, że komórki nowotworowe stają się bardziej podatne na działanie leków.

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy