Reklama

Owoce, które wzmacniają odporność i serce

Nasze polskie owoce: czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, a nawet wiśnie, to znakomite źródła wit. C.

Chronią przed infekcjami

Naukowcy udowodnili już, że tę witaminę przyswajamy z diety znacznie lepiej niż tę w czystej postaci, która pochodzi z suplementów. Dlatego zanim sięgniemy po tabletkę z witaminą C (kwas askorbinowy), by uniknąć ataku wirusów, warto najpierw spróbować dostarczyć jej sobie dzięki owocom. Wprawdzie o tej porze roku dostępne są tylko w postaci mrożonek, herbatek owocowych, czy soków, ale mimo to zwartość w nich witaminy C jest ciągle wyższa niż np. w świeżych cytrusach. 

Zapobiegają chorobom układu krążenia

Witamina C zawarta w owocach działa przeciwzapalnie. Zapobiega zapaleniu tętnic, czyli tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Bierze też udział w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Gdy jest ono za wysokie, rośnie ryzyko zawału serca i udaru. Warto więc wypijać codziennie szklankę soku z owoców bogatych w witaminę C. 

Reklama


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy