Reklama

Pamięć i koncentracja od kuchni

Jak zadbać o pamięć i koncentrację dzieci, by usprawnić im zdobywanie wiedzy? Jak poprawić wydajność pracy mózgu niezależnie od wieku?

Postawmy na aktywność: czytajmy, dyskutujmy, uczmy się języków obcych. Zadbajmy też o nasze centrum dowodzenia od kuchni - codziennie sięgajmy po najlepsze spośród dostępnych artykułów spożywczych.

Zegar w głowie

Nie żywimy żołądka, żywimy przede wszystkim głowę - zapamiętajmy tę zasadę na całe życie. Mózg nie magazynuje wartości odżywczych i zdecydowanie nie lubi głodówek, bo są dla niego źródłem stresu.  Pilnujmy regularnych dostaw energii - zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami skutkują osłabieniem koncentracji i logicznego myślenia. Optymalne rozwiązanie to cztery, pięć małych posiłków spożywanych co trzy, cztery godziny.

Reklama

Paliwo dla mózgu

Ulubione paliwo ludzkiego mózgu to węglowodany. Po co sięgamy łapczywie gdy dopada nas tak zwany wilczy głód? Czyż nie po cukier prosty zawarty w słodyczach? Jak to działa? Niemal jak eksplozja glukozy w ciele: gwałtowny wzrost poziomu cukru i równie szybki jego spadek. Huśtawki nam nie służą. Co się dzieje gdy nawykowo korzystamy z takiego schematu żywienia?

W dłuższej perspektywie "zęby energetyczne" skutkują chronicznym zmęczeniem, drażliwością, nadpobudliwością i pogorszeniem koncentracji. Zdecydowanie postawmy na regularne posiłki na bazie węglowodanów złożonych. Dzięki stopniowemu uwalnianiu energii pozwalają na utrzymanie równowagi: zarówno w ciele, jak i w emocjach. Jak najczęściej sięgajmy po różne rodzaje kasz, ryż niełuskany, owsiankę, otręby i pieczywo pełnoziarniste.

Śmieciowe jedzenie wyrzućmy do kosza

Żywność wysoko przetworzona ma bardzo niekorzystny wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale też na wydajność systemu nerwowego i pracę mózgu. Tłuszcze trans, w które obfitują chipsy, frytki, zupy w proszku, wyroby cukiernicze i każdy produkt typu fast food to najgorsze, co możemy sobie zaserwować. Naukowcy zgodnie twierdzą, że dieta bogata w takie produkty zabija komórki nerwowe, obniża zdolność zapamiętywania, koncentrację i umiejętność logicznego myślenia.

Wartościowe tłuszcze

Dla dobrej pracy mózg potrzebuje oprócz węglowodanów dobrego tłuszczu, a konkretnie kwasów omega-3. Znajdziemy je głównie w tłustych rybach takich jak: makrela, śledzie, łosoś, halibut czy tuńczyka. Zdecydowanie postawmy na orzechy. Są wysokokaloryczne, stąd dobrze zjadać nie więcej niż garść dziennie. Migdały, orzechy włoskie czy laskowe doskonale stymulują mózg do pracy. Z tych samych powodów sięgajmy po ciemne pieczywo, kasze i nasiona: słonecznik, dynię, siemię lniane czy sezam.    

Witaminy dla mózgu

Nie sposób przecenić rolę antyoksydantów dla naszego zdrowia - to one wiążą wolne atomy tlenu chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. Opóźniają tym samym proces starzenia komórek, również mózgowych, chronią przed demencją i pozytywnie wpływają na pamięć. Kluczowe przeciwutleniacze w postaci witaminy A i E są rozpuszczalne w tłuszczach. Znajdziemy je w dobrej jakości olejach roślinnych (koniecznie wybierajmy tłoczone na zimno), a także w orzechach i nasionach.

Witaminę C, trzeci z wielkiej trójki antyutleniaczy, pozyskamy głównie ze świeżych warzyw i owoców, z naciskiem na: dziką różę, czarne porzeczki, szparagi, kapustę - również kiszoną, ziemniaki, wiśnie czy borówki. Ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy zarówno mózgu, jak i systemu nerwowego ma podaż witamin z grupy B - są niezbędne do syntezy neuroprzekaźników. Ich niedobory będą skutkowały pogarszającą się pamięcią i mogą przyspieszyć demencję starczą.

Najcenniejsze źródła witamin z grupy B to między innymi: kasza gryczana, otręby, pieczywo pełnoziarniste, pistacje, orzechy włoskie, rośliny strączkowe i awokado. Dobrze odżywiony mózg jest kluczem do równowagi w ciele i emocjach. Trzeba pamiętać również o odpoczynku, relaksie i czasie na regenerujący sen.


Ewa Koza, mamsmak.com      

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy