Reklama

Pestki z dyni

Jesień to znakomity czas na odżywienie organizmu. Mamy mnóstwo owoców i warzyw, które wspomagają nasze zdrowie.

Cenne wartości odżywcze dla naszego zdrowia znajdziesz nie tylko w dyni, ale także w jej pestkach. Obfitują one w magnez i potas, które wzmacniają system nerwowy, poprawiają koncentrację i zdolność zapamiętywania. By ich spożywanie przyniosło właściwe rezultaty ważna jest systematyczność - nie wystarczy zjeść raz góry pestek, ale należy sięgać po nie niemal codziennie.

Pestki dyni zawierają także cynk. Cynk to pierwiastek, który zaliczamy do mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Częste infekcje i powracające przeziębienia mogą świadczyć o jego niedoborach. Warto więc wprowadzić je do naszego jadłospisu. Można dodawać pestki dyni do sałatek, albo ozdabiać nimi pożywne zupy-kremy.

Reklama


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy