Reklama

Pięć powodów, dla których warto jeść orzechy włoskie i laskowe

Mają sporo kalorii, ale są jednym z najzdrowszych produktów. Warto je jeść właśnie teraz, gdy mają najwięcej dobrych składników i są najsmaczniejsze.

Jadamy je zwykle jako przekąskę lub dodajemy do ciast, ale orzechy pasują właściwie do wszystkiego. Można je dodawać do mielonego mięsa na kotlety, nadzienia do pierogów czy naleśników, a nawet do... zagęszczania zup i sosów (łyżka mielonych orzechów na litr).

Poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Witaminy z grupy B oraz magnez poprawiają pamięć i wzmacniają nerwy. Łagodzą też stresy i kłopoty ze snem.

Wzmacniają serce. Kwas a-linolenowy, którego największe stężenie znajdziemy w orzechach włoskich, i potas (jego bogatym źródłem są orzechy laskowe) wzmacniają serce, pomagają zwalczać arytmię i zapobiegają rozwojowi miażdżycy.

Reklama

Chronią przed anemią. Żelazo zapewnia odpowiedni poziom hemoglobiny i czerwonych ciałek w krwi. To istotne dla utrzymania dobrej kondycji, zwłaszcza dla kobiet przed i w okresie menopauzy.

Regulują ciśnienie krwi. Wszystkie orzechy bogate są w aminokwasy, które pomagają rozszerzyć naczynia krwionośne, co z kolei obniża ciśnienie krwi. Ciśnienie obniża też wit. D, a wit. E zapobiega zlepianiu się płytek krwi, tym samym zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.

Wspomagają przemianę materii. To zasługa jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyspieszają spalanie tłuszczu i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Mają też sporo błonnika (chroni przed zaparciami).

Nasza rada: Kupuj orzechy w łupinach - chronią one ziarna przed ciepłem, światłem i wilgocią, co spowalnia utratę ich właściwości.

Domowa apteczka

Napar na złagodzenie stanów zapalnych błon śluzowych: Napar łagodzi afty, przyspieszy ich gojenie i zmniejszy ból związany z owrzodzeniem. Umyj pod bieżącą wodą 6-7 liści orzecha włoskiego. Pokrój je na paski, włóż do garnka i zalej szklanką zimnej wody. Powoli podgrzewaj, a gdy napar się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez kilkanaście minut. Odstaw do zupełnego ostudzenia. Płucz usta 2-3 razy dziennie, aż do zmniejszenia dolegliwości.

Przepisy pełne witamin

Babeczki marmurkowe

Składniki

  • 10 dag orzechów
  • 1 i 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki prawdziwego kakao

Jajka ubij z cukrem. Ubijając, wsyp mąkę z proszkiem i cukier (wsypuj powoli). Wlej rozpuszczone zimne masło. Połowę masy połącz z kakao i posiekanymi orzechami. Obie masy nakładaj na przemian do foremek wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką. Piecz w 180 st. przez ok. 20 minut. Udekoruj połówkami orzechów.

Indyk faszerowany

Składniki

  • 1,5 kg piersi z indyka
  • 25 dag orzechów laskowych
  • 10 dag rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko i 3 łyżki bułki do farszu
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól

Mięso umyj i natrzyj solą i czosnkiem. Orzechy posiekaj i wymieszaj z rodzynkami, 1 łyżką masła, jajkiem i bułką. Rozsmaruj na mięsie. Posyp rozmarynem i ściśle zwiń, obwiązując bawełnianą nitką. Polej resztą masła i piecz przez 45 minut w 170 st., podlewając wodą. Podawaj pokrojone na plastry z brokułami i żurawiną.

Lekka sałatka

Składniki

  • 4 garście mieszanych sałat
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 15 dag sera feta
  • 1 winne jabłko
  • 4 łyżki oleju
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz mielony

Musztardę wymieszaj z sokiem z cytryny, olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, szczyptą soli i pieprzu. Sałaty umyj i osusz. Orzechy pokrój na kawałeczki. Fetę pokrusz. Jabłko umyj i pokrój na kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki. Polej sosem przed podaniem.

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy