Po co nam witaminy?

Potrzebujemy ich w śladowych ilościach, ale bez nich przebieg wszystkich funkcji życiowych organizmu ulega zakłóceniom.

Najbogatszym ich źródłem są warzywa i owoce. Witaminy naturalne są zawsze lepiej przyswajane niż syntetyczne. Każda z nich pełni różne funkcje w organizmie.

Reklama

Np. witamina B korzystnie wpływa na nastrój i samopoczucie, przewodzenie impulsów nerwowych, pracę mózgu. Uczestniczy w przyswajaniu węglowodanów.

Powstająca w naszej skórze witamina D jest niezbędna dla przyswojenia wapnia z pożywienia. Spełnia istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wpływając na stężenie wapnia we krwi, odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia tętniczego, poziomu glukozy we krwi i przebiegu procesów zapalnych.

Oczy potrzebują wit. A, zwłaszcza gdy dużo czasu spędzamy przy komputerze lub telewizorze. Chroni ona też przed nowotworami. Zapewnia ładną skórę.

Witamina C likwiduje stany zapalne w organizmie, uczestniczy w produkcji kolagenu, czyli tkanki zapewniającej jędrność skóry i chroniącej przed zmarszczkami.

Ale główną funkcją witamin, zwłaszcza tzw. antyoksydantów, czyli A, E, C, jest ochrona genów odpowiedzialnych za stan naszego zdrowia. Zapobiegają one bowiem uszkodzeniom wywołanym przez tzw. wolne rodniki, powstające podczas procesów przemiany materii. Pierwszą ofiarą ich agresji są witaminy A, C, E. Jeśli ich brakuje - ofiarą padają struktury DNA i geny.

A to prowadzi do chorób, również dziedzicznych. Dwa jabłka, porcja surówki, soku, gotowanych warzyw (należą do nich także ziemniaki) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminy. Jeśli ktoś lubi słodycze, powinien jeść więcej porcji warzyw i owoców: cukier bowiem niszczy witaminy.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: owoce

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje