Reklama

Polak przed lustrem

Według oficjalnych danych ok. 40 proc. Polaków ma nadwagę. Równocześnie 80 proc. z nas uważa, że może jeść, co chce. "Jestem szczupły" - tak sądzi 38 proc. Polaków.

"Jestem puszysty" - przyznaje 37 proc. badanych. Do chudzielców zalicza się 14 proc. Polaków, do grubasów - 5 proc.

Polacy według upodobań kulinarnych:

- tradycjonaliści - to ci, którzy hołdują narodowej kuchni oraz nie lubią eksperymentów ani egzotycznych potraw

- sybaryci - to ci, którzy wiedzą, że to, co lubią, może być niezdrowe, ale kochają jeść dużo, smacznie, konkretnie

- technolodzy - to ci, którzy są zdania, że należy jeść mało i trzymać się zasad racjonalnego odżywiania. Są krytyczni wobec tego, co mają na talerzu.

Reklama

- poszukujący - to ci, którzy spróbują wszystkiego, interesują się jedzeniem i jego kontekstem społeczno-kulturalnym

- pochłaniacze - to ci, dla których sensem spożywania jest najeść się do syta, bez zwracania uwagi na to, co jedzą. Nie gotują, chcą być obsługiwani.

PAP/INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy