Reklama

Pomidory: Pełnia zdrowia i smaku

Pomidory królują na stołach mieszkańców regionu Morza Śródziemnego i z każdym rokiem zyskują na popularności w przeróżnych zakątkach świata. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych pomidory mają do zaoferowania cały wachlarz składników odżywczych. Dlaczego warto je jeść?

Trudno uwierzyć, że plasujące się dziś na czwartym miejscu (wyprzedzają je jedynie ziemniaki, sałata i cebula) pod względem spożycia warzywo zaliczane było dwieście lat temu do roślin trujących i hodowane wyłącznie w celach dekoracyjnych. Dojrzewające w świetle słonecznym pomidory są słodkie i pięknie pachną. Dominują te o barwie czerwonej, choć występują też w kolorze malinowym, zielonym, fioletowym, a nawet czarnym.

Idealne w diecie odchudzającej 

Ponad dziewięćdziesiąt pięć procent każdego pomidora to woda, a pozostałe pięć to głównie błonnik i węglowodany. Są zatem doskonałym produktem również dla osób restrykcyjnie przeliczających kaloryczność swojego menu. Są nie tylko niskoenergetyczne, ale dzięki zawartości błonnika usprawniają pasaż jelitowy i pomagają w redukcji wagi ciała. Obfitują w szereg witamin na czele z A, C, K i witaminami z grupy B. Już jeden duży pomidor pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę życia, mowa oczywiście o witaminie C.

Reklama

Zawierają pokaźny pakiet składników mineralnych, między innymi: magnez, potas, mangan, fosfor i miedź. Bogactwo wymienionych wartości odżywczych to kolejny argument za włączeniem pomidorów do menu osób odchudzających się, które w pogoni za jak najszybszym efektem nierzadko bagatelizują potrzebę efektywnego odżywienia organizmu.

Paradoks likopenu

Likopen jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy z grupy karetonoidów. To on odpowiada za czerwoną barwę pomidorów i jest jednocześnie pogromcą wolnych rodników w ludzkim organizmie. Pomidory będą więc pomocne w hamowaniu procesów starzenia naszych komórek. Stanowią też jedną z najsmaczniejszych metod profilaktyki chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju raka prostaty, płuc, żołądka.

Likopen, inaczej niż większość wartości odżywczych, nie ginie w obróbce cieplnej, a wręcz zyskuje na wartości. W przetworzonych pomidorach jest go nawet trzykrotnie więcej niż w surowych. Zajadajmy się więc smakiem i zdrowiem zup kremów z pomidorów, a także najlepiej domowej produkcji przecierami i ketchupami.

Pomidory dla serca

Z uwagi na zawartości likopenu pomidory korzystnie wpływają również na pracę serca i obniżają poziom cholesterolu. Dzięki zawartemu w pomidorach kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów, warzywa te mają właściwości przeciwmiażdżycowe.

Jakie wybierać najsmaczniejsze okazy? 

Pomidory dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych zrywane i transportowane muszą być, kiedy są niedojrzałe. Tuż przed wyłożeniem do sprzedaży traktowane są etylenem: gazem, stymulującym ich dojrzewanie. Jakie są koszty? Takie pomidory nie pachną i są pozbawione smaku. Nie da się ich porównać do aromatycznych, dojrzewających w słońcu, świeżo zerwanych pomidorów, które możemy kupić u małych, lokalnych producentów. Jeśli kupimy nie w pełni dojrzałe, umieśćmy je obok jabłek. Te w naturalny sposób wydzielają etylen i pozwolą pomidorom osiągnąć optymalny stan do spożycia.


Ewa Koza, mamsmak.com  


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pomidory
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy