Przeciwzapalna dieta

Dzięki odpowiednim pokarmom stawy stają się bardziej odporne zarówno na zwyrodnienia, jak i dokuczliwy reumatyzm.

Warzywa strączkowe

Reklama

Fasola, groch i soja to bogate źródła białek, które organizm może wykorzystać do odbudowy uszkodzeń w chrząstce stawowej. Dostarczajmy mu tych składników kilka razy w tygodniu. Przy okazji zapewnimy sobie dawkę odchudzającego, a przez to ochronnego dla stawów błonnika.

Tłuste ryby morskie

To jest to! Zawarte w śledziach, sardynkach czy makreli dobre kwasy tłuszczowe omega-3 nie tylko dbają o serce, ale także, i to nie mniej, o stawy! Nie tylko zapobiegają powstawaniu w nich stanów zapalnych, ale mogą także zmniejszać i łagodzić te już istniejące.

Pomarańczowe owoce

Przeciwzapalny składnik, w który obfitują np. brzoskwinie czy pomarańcze, to beta-karoten. Jest on silnym przeciwutleniaczem, a to znaczy, że ogranicza powstawanie w stawach tzw. wolnych rodników i starzenie się chrząstek oraz ich uszkadzanie.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje