Reklama

Przyprawy, które leczą

Nie tylko wzbogacają smak i aromat wielu potraw, ale i korzystnie wpływają na zdrowie.

Czy wiesz, że w kuchni znajdziesz wiele naturalnych leków? Chodzi o przyprawy. Mają mało składników odżywczych, ale nawet ich niewielkie ilości są bezcenne dla organizmu.

Bazylia

Jest źródłem wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Znajdujące się w niej olejki eteryczne niszczą chorobotwórcze bakterie. Rozkurczają mięśnie, ograniczają obrzęki. Relaksują i łagodzą stres. Zmniejszają bóle, np. migrenowe. Koją stany zapalne, m.in. gardła.

Obecna w bazylii witamina A poprawia wzrok, a witamina B5 przyspiesza gojenie się ran. Zapobiega przemęczeniu, usprawnia układ pokarmowy, poprawia stan włosów.

Reklama

Cynamon

Jest bogaty w silne olejki eteryczne i przeciw- utleniacze. Zwalcza wirusy, bakterie i grzyby (np.Candida albicans). Pobudza krążenie, rozgrzewa. Łagodzi wzdęcia, kolki i biegunki. Zapobiega cukrzycy, zmniejsza ilość cukru. Pobudza obszary mózgu opowiadające za koncentrację i pamięć.

Goździki

Ich lotne olejki działają antyseptycznie. Odkażają i zmniejszają ból. Rozcieńczone, wtarte w dziąsła, rozgryzione łagodzą bóle zębów i dziąseł. Pomagają na bóle głowy, reumatyzm, nerwobóle.

Zwiększają ilość soków trawiennych i działają wiatropędnie. Zalecane we wzdęciach, nudnościach i biegunkach. Ich korzenno-słodki zapach odświeża oddech.

Majeranek

W jego skład wchodzi olejek eteryczny majerankowy, alkohole, rutyna. Zapobiega skurczom żołądka i jelit. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych i ułatwia trawienie. Przynosi ulgę przy wzdęciach, bo ogranicza fermentację w jelitach.

Ułatwia też walkę z przeziębieniem i grypą, bo rozgrzewa, zwalcza bakterie i stany zapalne. Działa lekko moczopędnie i przyspiesza wydalanie wody.

Pieprz

Zawiera białko, tłuszcz, błonnik, wapń, żelazo, magnez i piperynę. Wzmaga wydzielanie śliny i soków trawiennych. Łagodzi niestrawność, wzdęcia, zapobiega zaparciom. Ułatwia przyswajanie pokarmu. Wspomaga nerki, działa moczopędnie, co zapobiega obrzękom. Przeciwdziała nudnościom i zawrotom głowy. Łagodzi przeziębienie i kaszel.

Papryczka chili

Zawiera sporo witaminy A, a ostry smak zawdzięcza kapsaicynie. Pobudza ona komórki wyściełające żołądek do produkcji soków ochronnych. Działa bakterio- bójczo, zmniejsza dolegliwości pokarmowe.

Łagodzi ból głowy, obniża cholesterol. Przyspiesza wydalanie śluzu i likwiduje obrzęki błon śluzowych („zatkany nos”). Zapobiega nowotworom.

Jak je przechowywać?

- w szklanych, zamkniętych pojemnikach – w otwartych torebkach szybko stracą swój aromat i część cennych właściwości;

- w chłodnym miejscu – powinno być ono suche; nie trzymajmy ich na półkach koło kuchenki (ciepło i opary je zniszczą);

- nigdy w foliowych woreczkach – zwilgotnieją i rozwiną się pleśnie i grzyby.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: cynamon | pieprz | majeranek | Candida
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy