Przyspieszą spalanie tłuszczu, upiększą i pomogą zrzucić kilogramy!

Chili, cynamon czy kurkuma to przyprawy, które wzbogacą smak codziennych potraw. Specjaliści przyznają również, że poza walorami smakowymi, ich systematyczne stosowanie może mieć również wymierne efekty zdrowotne.

Niedawno naukowcy wykazali, że dodawanie do potraw świeżych ziół i przypraw, może znacznie obniżyć ilość soli używanej w trakcie przygotowywania dań. Według najnowszych badań, potrawy w ten sposób nie tracą walorów smakowych, a są przy tym zdrowsze.

Reklama

Jedną z przypraw, która z pewnością powinna zagościć w kuchni, szczególnie tych, którzy walczą z niechcianymi kilogramami jest chili, które zdaniem naukowców przyspiesza spalanie tłuszczu.

"Badania potwierdzają to, że kapsaicyna wpływa na utratę masy ciała, jednak efekty nie są tak spektakularne jak można by oczekiwać. Dlatego też jej stosowanie jest tylko jedną z wielu zmian, które należy poczynić, aby schudnąć" - przyznaje prof. Linda Tapsell z University of Wollongong's School of Medicine.

Kolejną przyprawą, na którą warto zwrócić cynamon. Ta przyprawa jest doskonałym dodatkiem do pieczonych owoców, może również doskonale wzbogacić smak porannej kawy. Równocześnie badania wykazują, że pozwala on lepiej kontrolować poziom stężenia glukozy we krwi.

Inną gwiazdą wśród przypraw jest kurkuma. W rozmowie z Elle dr Pratima Raichur, specjalistka medycyny ajuwerdyjskiej, podkreśla, że jest to przyprawa, która uzdrawia i upiększa.

"Kurkuma jest uzdrawiająca, niezależnie od tego czy ją jesz, czy nakładasz na skórę. Jeśli cierpisz na żołądkową infekcję, indyjscy lekarze na pewno przepiszą ci kurkumę z mlekiem - jest to naturalny antybiotyk. Podobnie działa na skórę. Jeśli się skaleczysz wystarczy zaaplikować odrobinę kurkumy na ranę i szybciej się zagoi" - wyjaśnia specjalistka.

Jak wskazują najnowsze badania kurkumina będąca głównym aktywnym składnikiem popularnej kurkumy spowalnia rozwój nowotworów, choć są też badania wskazujące na działanie odwrotne. Kurkumina badana jest także, jako potencjalny środek zapobiegający demencji i chorobie Alzheimera.

"Po 30 dniach w grupie, której podawano kurkuminę, wykazano znaczną poprawę pamięci i koncentracji badanych. Badani wskazywali również na mniejsze zmęczenie. Kolejna korzyścią był znaczny spadek złego cholesterolu" - wyjaśnił prof. Andrew Scholey, jeden z badaczy z Swinburne University Centre for Human Psychopharmacology.

Liczne dowody naukowe wskazują, że przyprawy i zioła mają nie tylko walory smakowe i służą urozmaiceniu naszej codziennej kuchni. Warto myśleć o nich również jak o naturalnych lekarstwach.

"Dopiero zaczynamy rozumieć, jaki wpływ na nasze zdrowie mają pokarmy roślinne - zioła są częścią tego świata roślinnego. Dodając je do potraw, w prosty sposób możemy dostarczyć w codziennej diecie związków, które mają wpływ na nasze zdrowie" - podkreśliła w rozmowie z The Sydney Morning Herald prof. Linda Tapsel.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje