Reklama

Raźnym krokiem w zdrową jesień!

Pandemia trwa już wiele miesięcy i wszyscy jesteśmy zmęczeni tą sytuacją: obostrzeniami, informacjami o nowych zakażeniach, a także prognozach mówiących o wzroście zachorowań w miesiącach jesienno-zimowych. Dziś osiem nawyków, nad którymi warto popracować, dla wzmocnienia odporności.

Czasem trzeba przypomnieć najprostsze działania, bo nie wiedza, a praktyka jest naszą największą siłą. Martwisz się o zdrowie swoje i swoich najbliższych? To już przestań. Zamartwianie nic dobrego nie przyniesie. Postaw na działanie i wybierz to, co zwiększy szanse na pełnię zdrowia.

1. Jedz regularne posiłki, optymalnie 4-5 małych porcji w ciągu aktywnej części doby.

2. Bezwzględnie jedz śniadanie - organizm potrzebuje paliwa na start, jazda na debecie zaburza procesy metaboliczne, skutkuje przyrostem tkanki tłuszczowej, a w efekcie osłabia organizm.

Reklama


3. Włącz do jadłospisu świeżo wyciskane soki warzywne - to prawdziwa esencja zdrowia. Późnym latem i wczesną jesienią warto korzystać z pełnych soku warzyw korzeniowych.

Do kultowej marchewki dorzuć czerwonego buraka, korzeń selera, ząbek czosnku, kawałek korzenia imbiru, gałązki natki pietruszki, a także dwa owoce: jabłko i cytrynę - tak stworzysz prawdziwą bombę witaminową, która odżywi komórki, usprawni procesy metaboliczne, wymiecie toksyny z zakamarków jelit i doda sił witalnych.

Sok pij małymi łykami, bezpośrednio po przygotowaniu, zachowa wówczas najwięcej ulotnej witaminy C, tak ważnej dla wzmocnienia systemu immunologicznego.

4. Zadbaj o produkty bogate w błonnik, który warunkuje optymalną prace jelit. Nie od dziś wiadomo, że zdrowie mieszka w jelitach, a naturalna flora bakteryjna jelit jest najlepszą tarczą chroniącą przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Włącz więc do codziennego jadłospisu: ulubione kasze, ryż naturalny, brązowy, czarny, pieczywo pełnoziarniste, otręby, niedosładzane płatki owsiane, świeże warzywa i owoce.

5. Wyrzuć z jadłospisu żywność typu fast food i ogranicz produkty wysokoprzetworzone.

6. Zredukuj do minimum słodycze. Cukier, zwłaszcza w dużych dawkach, zaburza naturalną florę jelitową, a co za tym idzie osłabia odporność.

7. Pamiętaj o codziennej dawce ruchu, oczywiście dostosowanej do wieku i stanu zdrowia, ale uprawianej regularnie. Nawet najprostszy spacer zaprocentuje lepszym nastrojem i zdrowiem.

8. Zadbaj o dobry sen. Ogranicz wieczorem niebieskie światło, którego źródłem są monitory komputerowe, smartfony czy odbiorniki telewizyjne. Ono utrudnia zasypianie i zaburza naturalny cykl faz snu, zwłaszcza wejście w fazę snu głębokiego, w której organizm prawdziwie się regeneruje. Zwłaszcza wtedy, gdy nie sypiasz zbyt dobrze zamień serial lub film na książkę, weź relaksującą kąpiel, wywietrz sypialnię, by ułatwić organizmowi nocną regenerację. Permanentne niewyspanie mocno obniża odporność, dlatego jesienią trzeba szczególnie dbać o sen.

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: odporność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy