Reklama

Rozmaryn i oregano - przyprawy dla cukrzyków

Nowe badania pokazują, że zioła mogą być potężnym narzędziem, w walce z cukrzycą. Naukowcy wykazują , że takie przyprawy jak rozmaryn czy oregano działają jak leki na tę chorobę.

Badacze odkryli, że zioła, w szczególności rozmaryn i oregano, są zdolne do blokowania enzymu, który związany jest z cukrzycą. Wyniki badań wykazały, że dodawanie tych ziół do potraw, może okazać się naturalnym sposobem walki z chorobą.

Badania wykazały również, że wspomniane zioła wykazują działanie podobne to tego, jakich cechują się leki na cukrzycę. Jednak badacze zastrzegają, że choć wyniki badań są obiecujące, nie należy bez konsultacji z lekarzem, na własną rękę rezygnować z dotychczasowej terapii farmakologicznej. Zamiast tego warto włączyć do codziennej diety.

Zioła te mają także inne, udowodnione działanie. Rozmaryn od dawna wykorzystywany jest w lecznictwie. Wodny lub alkoholowy wyciąg z rozmarynu i tymianku (larendogra) używany był, jako środek odmładzający i odświeżający cerę.

Z kolei oregano jest jedną z najdawniej znanych roślin leczniczych. Jej właściwości lecznicze znał już Hipokrates i Arystoteles. Wchodzi w skład niektórych kosmetyków, jest składnikiem płynów do kąpieli i do płukania ust, ma również działanie wykrztuśne, dezynfekujące, przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne, odtruwające.

Zewnętrznie olejek tymolowy wykorzystuje się do płukania gardła, wzmacniających kąpieli oraz przy trudno gojących się ranach skóry i świądzie. Napar z mieszanki lebiody (zazwyczaj w mieszance z innymi ziołami) działa wiatropędnie i stosowany jest przy atonii jelit, nadmiernej fermentacji jelit, bębnicy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, niedoczynności wątroby.

Reklama
PAP life
Dowiedz się więcej na temat: rozmaryn | oregano
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy