Salmonella lubi lato

Coraz chętniej stołujemy się poza domem. Zwłaszcza latem kuszą nas kawiarnie, lodziarnie, bary z szybkim jedzeniem. Czasem bywa to bardzo ryzykowne… Potwierdzają do lekarze, do których zgłasza się coraz więcej osób zarażonych salmonellą.

Zanim zdecydujemy się zamówić posiłek, obejrzyjmy miejsce,  w którym jest przygotowywany. Brudna podłoga czy stoły już powinny nas zniechęcić do pozostania w tym miejscu. To wizytówka tego, co dzieje się na zapleczu i jak jest przechowywana żywność. Unikajmy też jedzenia lodów w przypadkowych miejscach. Z ciasta  z rozpływającym się kremem  też lepiej zrezygnować.

Reklama

Zrobisz to sama. Lody bezpieczne, bo bez jajek!

KOKOSOWE

1 szklankę gęstego mleka kokosowego zblenduj  z 1/2 szklanki wybranych owoców (np. malin lub jagód). Masę przełóż do pucharków. Zamroź. 

BANANOWE

Kilka bananów obierz. Pokrój na kawałki. Włóż do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Wyjmij, rozkrusz w blenderze. Możesz skropić sokiem z cytryny.

ARBUZOWE

Arbuz obierz, oczyść z pestek,  wydrąż miąższ, zblenduj. Możesz dodać odrobinę cukru, cynamonu  i pokrojonych listków mięty. Masę przełóż  do naczynia. Zamroź. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje