Reklama

Sezonowe - zdrowe

Zawsze warto wybierać owoce i warzywa sezonowe. Skorzystajmy z darów jesieni i włączymy do jadłospisu dynie.

Żelazo, magnez, wapń, potas i fosfor to tylko niektóre z pierwiastków w jakie obfituje dynia. Okazuje się, że ma ona także działanie odkwaszające.

Czym objawia się zakwaszenie organizmu? Nadmierną nerwowością, bólami głowy, wzdęciami, zgagą, czy wypadaniem włosów. Ponadto nawiedzające nas częste infekcje i spadek odporności również mogą świadczyć o braku równowago zasadowo-kwasowej. Dlatego dynia jest polecana rekonwalescentom.

Dynia ponadto obniża ciśnienie, usprawnia krążenie i ma działanie rozgrzewające. Warto sięgać po nią w chłodne dni.  

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dynia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy