Reklama

Siła ziół

Jeżeli boli nas głowa lub mamy gorączkę zazwyczaj sięgamy po któryś z reklamowanych środków przeciwbólowych. Pojawia się ból w kręgosłupie, bolą nas stawy czy mięśnie i również sięgamy po szybką pomoc w tabletkach. W każdym polskim domu w apteczce znajdują się tak zwane przeciwbólowce. A co z ziołami?

Zioła są dla nas wytworem minionej epoki, tylko czy słusznie?

Nasze babcie i prababcie nie znały tak powszechnego w dzisiejszych czasach paracetamolu, na bazie, którego produkowane są dzisiejsze leki przeciwbólowe. Antybiotyki, jeśli już istniały nie były tak łatwo dostępne jak dzisiaj. Aż trudno sobie wyobrazić, jak ludzie pomagali sobie w różnych dolegliwościach.

A przecież na bazie ziół jest produkowana spora część obecnych leków. Dobrze wiedzieć, że dzięki ziołolecznictwu można uporać się z wieloma schorzeniami.

Ale zioła przede wszystkim mogą nam pomóc na codzień, gdy pojawiają się drobne dolegliwości. Które zastosować i na jakie bóle? No i jak je przygotować? Zobaczmy kilka cennych rad, które być może pomogą nam w niejednej trudnej sytuacji.

Reklama

Przyrządzamy ziółka

Zioła przygotowywane są nie tylko z liści, łodyżek roślin, ale tez z owoców, korzeni, a nawet kory drzew. Chyba najprostszym sposobem na przygotowanie ziółek do spożycia jest napar. Ostatnio dość często spotykanym określeniem jest herbatka ziołowa, nic innego to niż właśnie napar.

Sposób przyrządzania nie sprawi trudności nawet początkującej gospodyni domowej. Gdyż napar parzy się jak zwykłą herbatę. Zalanie wrzątkiem wskazanej na opakowaniu ziół odpowiedniej ilość mieszanki i pozostawienie pod przykryciem na paręnaście minut. To wszystko. Po lekkim ostudzeniu lub całkowitym ostygnięciu gotowe do wypicia.

Można też przygotować wyciąg zimny. Metoda jest ta sama, tylko zioła zalewamy letnią lub zimną wodą i pozostawiamy na dłuższy czas. Ważne, aby woda zawsze była przegotowana. Innym sposobem na przyrządzenie ziółek jest odwar.

Najczęściej przygotowuje się go z kory lub korzeni, które trzeba gotować przez odpowiednią ilość czasu. Większości może nawet nie przyszło by to do głowy, ale przygotowywane w domowym zaciszu soki owocowe i syropy są również formą przygotowywania ziół.

Od innych soków odróżnia je to, że są przygotowywane ze świeżych i ekologicznych owoców. Na soki, owoce zasypywane są cukrem i pozostawiane na jakiś czas, potem pasteryzowane. Przy syropach woda z dodatkiem konkretnego środka ziołowego musi być wygotowana, tak, aby powstał gęsty specyfik.

Znane i lubiane przez nasze babcie są nalewki przygotowywane na bazie wyciągu spirytusowego, w którym zalane są Owoce lub inne części rośliny. Zioła nie tylko pijemy. Możemy również przygotować z nich lecznicze kompresy.

Zwyczajnie odlewamy napar i pozostałości ziół przykładamy na bolące miejsca. Pamiętajmy zawsze, że stosowanie nawet leczenia ziołami powinno się odbywać po okiem lekarza lub za jego konsultacją.

Które zioła i na co?

Aloes

Ma bardzo szerokie zastosowanie. Poprzez zawarte w aloesie związki, działa on przeczyszczająco w sposób skuteczny, ale co ważne łagodny. Pobudza również soki żołądkowe, co ułatwia i przyspiesza trawienie oraz poprawia stan skóry, a nawet przemianę materii.

Poprzez swoje bakteriobójcze działanie zapobiega dodatkowo fermentacji w jelitach i dlatego jest polecany osobom cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego. Na skórę działa kojąco i przyspiesza gojenie się ran. Jest stosowany w oparzeniach. Jest dobrze tolerowany przez większość alergików. Stosuje się go w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, w nerwobólach, a nawet w odmrożeniach i owrzodzeniach.

Babka lancetowata

Znana jest głównie ze swoich właściwości w leczeniu ran, owrzodzeń i ropieni, gdyż działa silnie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Pomaga również w stanach biegunkowych. Dzięki swoim właściwościom stosowana jest przy zapaleniach oskrzeli i kaszlu, gdyż rozrzedza śluz i ułatwia jego odkrztuszanie. Inna odmiana babki lancetowatej, babka zwyczajna ma bardzo korzystny wpływ na przewód pokarmowy, gdyż neutralizuje nadmiar wytwarzanych z żołądku kwasów solnych, przez co stanowi płaszcz ochronny dla przewodu. Stosowana jest często w stanach wrzodowych żołądka.

Borówka brusznica

Liście tej rośliny mają silne działanie moczopędne i pozwalają zwalczyć groźne bakterie występujące w układzie moczowym. Są pomocne przy wzdęciach, bólach brzucha i słabych biegunkach. Owoce natomiast są doskonałym źródłem witaminy C. Pomagają w zwalczaniu pękających naczynek krwionośnych.

Czosnek

Znany jest głównie ze swoich silnych właściwości bakteriobójczych. Stosowany jest najczęściej do leczenia chorób układu oddechowego takich jak zapalenia gardła, krtani, oskrzeli czy zwykłych przeziębieniach. Obniża również ciśnienie tętnicze krwi i działa i zapobiega odkładaniu się cholesterolu.

Zwiększa ilość wytwarzanej żółci i soku żołądkowego, co powoduje szybsze trawienie. Polecany jest także, przy zwalczaniu owsików u dzieci. Pomaga w leczeniu ran, ale tez koi bóle głowy.

Dziurawiec

To chyba najbardziej wszechstronnie działające zioło. Działa rozkurczająco na przewód pokarmowy, pozwalając na zwalczanie kolek i bólów. Stosowany jest na wszelkie dolegliwości w układzie pokarmowym od przełyku do jelita grubego.

Niweluje jego stany zapalne i reguluje jego pracę. Działa bakteriobójczo, gdyż niszczy paciorkowce i gronkowce. Pomaga przy słabej przepuszczalności naczyń krwionośnych.

Stosowany w stanach nowotworowych i wyniszczeniu organizmu pomaga przez zwiększenie wydzielania hormonów za sprawą zwiększenia pochłaniania przez organizm promieniowania nadfioletowego. Stanowi również doskonały środek na stany nerwowe i depresyjne. Przynosi ulgę w stanach zapalnych dziąseł i jamy ustnej. A u dzieci pomaga na regulacje oddawania moczu.

Koper włoski

Najbardziej znany jest ze swojego kojącego wpływu na problemy jelitowe, a konkretnie na trudności w oddawaniu gazów. Pobudza on wydzielanie soku żołądkowego i zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit. Często stosowany jest w leczeniu kolek u dzieci, ale tez u osób starszych. Ma własności wiatropędne. Ułatwia odkrztuszanie, uspokaja, działa bakteriobójczo i zwalcza pasożyty.

Głóg dwuszyjkowy

Stosowany głównie w leczeniu chorób serca. Polecany osobom starszym i kobietom w wieku przekwitania. Przydatny również w chorobach takich jak nadciśnienie tętnicze i w zaburzeniach ukrwienia mózgu, ale także w stanach dużego napięcia nerwowego. Przynosi ulgę przy bolach stawowych.

Krwawnik pospolity

Pomaga w leczeniu wszelkiego rodzaju krwawień w organizmie człowieka. Stosuje się go przy chorobie wrzodowej i żylakach odbytu. Zwiększa też apetyt, gdyż reguluje wytwarzanie soków w żołądku. Ma zbawienne działanie przy wzdęciach, zaparciach, odbijaniu i stanach skurczowych jelit. Bardzo często stosowany przez kobiety przy upławach i zapaleniach narządów rodnych. Ma też działanie zewnętrzne przy pękaniu skóry, trądziku, oparzeniach i odmrożeniach.

Lipa

Znana jest głównie, jako doskonały środek napotny. Pomaga w leczeniu zwykłych przeziębień, ale też angin, zapaleniu płuc i oskrzeli. Przynosi ulgę w nerwobólach, uspokaja i jest polecana w stanach braku koncentracji i przemęczenia. Używana do płukania jamy ustnej, gardła a także włosów, gdyż wzmacnia je i zapobiega ich wypadaniu. Usprawnia wydalanie toksyn z organizmu i działa ochronnie na śluzówkę żołądka.

Melisa

Znane jest jej zbawienne działanie na układ nerwowy. Skuteczna, a jednocześnie łagodna pozwala na zmniejszenie napięcia. Wskazana dla osób pracujących umysłowo i starszych. Pomaga zwłaszcza w stanach lekowych i przy problemach z zasypianiem. Hamuje również rozwój komórek nowotworowych oraz w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Według starych przekazów pomaga przy nadpobudliwości seksualnej i bolesnych miesiączkach.

Mięta

Jest to kolejne po dziurawcu wszechstronnie działające zioło. Reguluje trawienie poprzez pobudzanie soków trawiennych, żółci i soku żołądkowego. Reguluje wydalanie gazów i zwiększa apetyt. Powoduje większe wydalanie moczu, obniża ciśnienie krwi i działa uspokajająco.

Jest znana, jako składnik napojów gaszących duże pragnienie. Ponadto ma właściwości bakteriobójcze i dezynfekujące, dlatego często stosowana jest w pastach do zębów, inhalacjach układu oddechowego, a także zmniejsza obrzęk błony śluzowej nosa. Likwiduje nerwobóle i pomaga w leczeniu dolegliwości stawów.

Nagietek

Zalecany do stosowania w stanach pooperacyjnych dróg żółciowych i żołądka. Ułatwi przepływa żółci do dwunastnicy. Polecany w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także w nieżycie żołądka i jelit. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Stosowany jest przy oparzeniach słonecznych, popromiennych, termicznych, wolno gojących się ranach, owrzodzeniach, stanach zapalnych gardła, jamy ustnej, krtani, zapalenia spojówek oczu, zakażeniu narządów rodnych. Przy tym wszystkim reguluje ciśnienie tętnicze i łagodnie działa uspokajająco.

Pokrzywa zwyczajna

Jest wykorzystywana w leczeniu przewlekłych zakażeń i kamicy moczowej. Hamuje niewielkie krwawienia i pokonuje stany zapalne układu pokarmowego. Ponadto reguluje trawienie i pobudza apetyt. Obniża poziom cukru we krwi. Zewnętrznie stosowana poprawia kondycję skóry głowy i włosów. Zmniejsza łupież i łojotok głowy. Pomaga przy nadmiernej potliwości. Jest stosowana w niedoborach żelaza, po krwotokach, chorobach wyniszczających organizm i przy obfitych miesiączkach.

Podbiał pospolity

Roślina ta ceniona jest przede wszystkim w chorobach takich jak angina, zapalenia błon śluzowych jamy ustnej, zapalenia krtani i w przeziębieniach. Zmniejsza podrażnienie błon śluzowych, przez co łagodzi kaszel. Ułatwia oczyszczanie się i dezynfekcję dróg oddechowych. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli i ułatwia przepływ powietrza.

Rumianek

Działa przeciwzapalnie, rozkurczowo i wiatropędnie. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym stosowany jest w leczeniu nieżytów żołądka i jelit.

Również polecany przy regeneracji po antybiotykoterapii, braku łaknienia i w zaburzeniach trawienia, przy wzdęciach brzucha, kolkach, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, dróg rodnych, zapaleniach spojówek oczu, rogówki i tęczówki, zapaleniach alergicznych i ropnych, a także bólach infekcyjnych dróg moczowych.

Jest bardzo łagodny i nie ma większych działań ubocznych, dlatego stosuje się go również przy kolkach i bolach brzucha u niemowląt i przy wyrzynaniu ząbków, ponieważ działa lekko uspokajająco. Dodatkowym jego zastosowaniem jest kosmetyka. Jest składnikiem bazowym szamponów, płynów do kąpieli, kremów do twarzy i balsamów do całego ciała.

Szałwia

Znana głównie z silnych właściwości przeciwzapalnych i dezynfekujących. Stosowana przy stanach zapalnych jamy ustnej i dziąseł, do płukania gardła przy anginie, przemywania trudno gojących się ran, zapaleń skóry, czyraków. Ma silne działanie przeciwpotne i jest wykorzystana w leczeniu stanów wzmożonej potliwości, w nadczynności tarczycy i nadmiernej potliwości przy zaburzeniach nerwicowych i w okresie przekwitania.

Szałwia hamuje rozmnażanie się wielu rodzajów bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych. Stosowana w leczeniu chorób wątroby i przy upośledzeniu wytwarzania żółci. Działa wiatropędnie i rozkurczowo na jelita, obniża poziom cukru we krwi.

Sosna zwyczajna

Jej właściwości doskonale sprawdzają się w leczeniu chorób układu oddechowego. Ma działanie wykrztuśne, dezynfekujące, zwiększa ilość wytwarzanego przez oskrzela śluzu, co pomaga w jego odkrztuszaniu, działa bakteriobójcze i niszczy drobnoustroje w drogach oddechowych, wykazują działanie rozkurczowe.

Olejek sosnowy stosowany jest do inhalacji przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Stosowana w leczeniu chorób układu moczowego i skóry.

Świetlik łąkowy

Jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i dezynfekujących. Zmniejsza reakcje alergiczne, dlatego z powodzeniem jest używany w leczeniu alergicznych i bakteryjnych zapaleń spojówek oczu i brzegów powiek, w przypadku powstawania "jęczmieni", przy zmęczeniu oczu pracą przy sztucznym świetle i komputerze lub za długim oglądaniem telewizji. Świetnie się sprawdza przy katarach, gdy występuje silne łzawienie. Ma zastosowanie przy bólach głowy i bezsenności.

Cóż pozostaje nam dodać? Żyjmy zdrowiej dzięki ziołom!

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: mięśnie | owoce | ciśnienie | soki | apetyt | zioła
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy