Siła ziół

Jeżeli boli nas głowa lub mamy gorączkę zazwyczaj sięgamy po któryś z reklamowanych środków przeciwbólowych. Pojawia się ból w kręgosłupie, bolą nas stawy czy mięśnie i również sięgamy po szybką pomoc w tabletkach. W każdym polskim domu w apteczce znajdują się tak zwane przeciwbólowce. A co z ziołami?

Zioła są dla nas wytworem minionej epoki, tylko czy słusznie?

Reklama

Nasze babcie i prababcie nie znały tak powszechnego w dzisiejszych czasach paracetamolu, na bazie, którego produkowane są dzisiejsze leki przeciwbólowe. Antybiotyki, jeśli już istniały nie były tak łatwo dostępne jak dzisiaj. Aż trudno sobie wyobrazić, jak ludzie pomagali sobie w różnych dolegliwościach.

A przecież na bazie ziół jest produkowana spora część obecnych leków. Dobrze wiedzieć, że dzięki ziołolecznictwu można uporać się z wieloma schorzeniami.

Ale zioła przede wszystkim mogą nam pomóc na codzień, gdy pojawiają się drobne dolegliwości. Które zastosować i na jakie bóle? No i jak je przygotować? Zobaczmy kilka cennych rad, które być może pomogą nam w niejednej trudnej sytuacji.

Przyrządzamy ziółka

Zioła przygotowywane są nie tylko z liści, łodyżek roślin, ale tez z owoców, korzeni, a nawet kory drzew. Chyba najprostszym sposobem na przygotowanie ziółek do spożycia jest napar. Ostatnio dość często spotykanym określeniem jest herbatka ziołowa, nic innego to niż właśnie napar.

Sposób przyrządzania nie sprawi trudności nawet początkującej gospodyni domowej. Gdyż napar parzy się jak zwykłą herbatę. Zalanie wrzątkiem wskazanej na opakowaniu ziół odpowiedniej ilość mieszanki i pozostawienie pod przykryciem na paręnaście minut. To wszystko. Po lekkim ostudzeniu lub całkowitym ostygnięciu gotowe do wypicia.

Można też przygotować wyciąg zimny. Metoda jest ta sama, tylko zioła zalewamy letnią lub zimną wodą i pozostawiamy na dłuższy czas. Ważne, aby woda zawsze była przegotowana. Innym sposobem na przyrządzenie ziółek jest odwar.

Najczęściej przygotowuje się go z kory lub korzeni, które trzeba gotować przez odpowiednią ilość czasu. Większości może nawet nie przyszło by to do głowy, ale przygotowywane w domowym zaciszu soki owocowe i syropy są również formą przygotowywania ziół.

Od innych soków odróżnia je to, że są przygotowywane ze świeżych i ekologicznych owoców. Na soki, owoce zasypywane są cukrem i pozostawiane na jakiś czas, potem pasteryzowane. Przy syropach woda z dodatkiem konkretnego środka ziołowego musi być wygotowana, tak, aby powstał gęsty specyfik.

Znane i lubiane przez nasze babcie są nalewki przygotowywane na bazie wyciągu spirytusowego, w którym zalane są Owoce lub inne części rośliny. Zioła nie tylko pijemy. Możemy również przygotować z nich lecznicze kompresy.

Zwyczajnie odlewamy napar i pozostałości ziół przykładamy na bolące miejsca. Pamiętajmy zawsze, że stosowanie nawet leczenia ziołami powinno się odbywać po okiem lekarza lub za jego konsultacją.

Dowiedz się więcej na temat: mięśnie | owoce | ciśnienie | soki | apetyt | zioła

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje