Reklama

Skuteczna dieta paleo

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy, a przy tym jeść do syta i czuć się świetnie? Oto propozycja dla ciebie!

Za twórcę diety paleo (nazwanej także dietą przodków albo jaskiniowców) uznaje się amerykańskiego naukowca dr. Lorena Cordaina. Choć on sam twierdzi, że nie wymyślił jej żaden człowiek, tylko natura. Dieta paleo jest powrotem do zasad odżywiania pierwszych ludzi, którzy zajmowali się zbieractwem i łowiectwem, nie znali rolnictwa ani technik przetwarzania żywności. Według Cordaina, do takiej właśnie diety jesteśmy genetycznie przystosowani. Dzięki niej zatem możemy zapobiec nadwadze oraz mieć mnóstwo energii na co dzień.

Główne założenia

• Dieta paleo nie jest tylko i wyłącznie sposobem na utratę nadmiaru kilogramów. To styl odżywiania, który pozwala utrzymać dobrą kondycję oraz doskonałe samopoczucie.

Reklama

• Dieta nie wymaga liczenia kalorii. Nie trzeba także zmniejszać liczby posiłków w ciągu dnia ani ich wielkości. Należy natomiast całkowicie wykluczyć z jadłospisu niektóre produkty.

• Stosując dietę paleo, lepiej zrezygnować z wszelkich przetworzonych pokarmów np. gotowych dań, konserw, zup w proszku itp.

• Nie jedz cukru (nie znali go nasi przodkowie!). Usuń też z diety sól, w zamian przyprawiaj dania świeżymi ziołami, czosnkiem i cebulą.

• Pij ok. 2 l dziennie - wody i herbat ziołowych. Zrezygnuj z soków, bo zwykle są dosładzane i pozbawione błonnika.

Komponowanie posiłków

Dietę paleo możesz stosować na trzech "poziomach". Różnią się one ze względu na liczbę tzw. posiłków otwartych, czyli takich, w których nie musisz trzymać się zasad diety.

Poziom 1. Zezwala na 3 otwarte posiłki tygodniowo. Najlepiej zacząć właśnie od tego poziomu, utrzymać przez 2-4 tygodnie i dopiero przejść do poziomu 2. lub 3. Można też pozostać na poziomie 1. przez cały czas.

Poziom 2. Dopuszcza 2 posiłki otwarte w tygodniu. Pozwala to chudnąć szybciej niż na poziomie 1. Jest stosowany najchętniej.

Poziom 3. Zezwala na 1 otwarty posiłek w tygodniu. Jest zalecany osobom, które chcą jak najszybciej schudnąć i które łatwo przystosowują się do zmian sposobu odżywiania.

Produkty, które muszą się znaleźć w jadłospisie

• Chude mięso: Wołowina, wieprzowina, cielęcina okrojone z widocznego tłuszczu, drób bez skóry, dziczyzna, a także podroby. Są źródłem żelaza i białka, podstawowego budulca komórek.

• Ryby i owoce morza: Najlepiej ryby morskie oraz krewetki, małże, kalmary itp. Są źródłem zdrowych kwasów omega-3, które wzmacniają serce i usprawniają pracę układu nerwowego.

• Owoce i warzywa: Wszystkie dostępne (oprócz strączkowych i ziemniaków). Idealnie, by połowa spożywanych kalorii pochodziła właśnie z owoców i warzyw. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika, przyspieszającego trawienie.

• Orzechy i nasiona: Włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, pestki dyni i słonecznika. Zawierają m.in. magnez, który dba o prawidłową pracę układu nerwowego, a także cynk, wzmacniający odporność. Wykluczone są ziemne!

• Jaja: Kurze (najlepiej wzbogacone w kwasy omega-3), kacze i gęsie. Są źródłem cennego białka oraz lecytyny (żółtko), która zapobiega miażdżycy, a także wspomaga pracę mózgu i poprawia pamięć.

• Oleje: Oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy - do 4 łyżek dziennie. Zawierają kwasy omega-3.

• Suszone owoce: Doskonale zastępują słodycze. Są bogate w błonnik.

To zabronione

• Nabiał - Zakazane jest mleko i wszelkie jego przetwory.

• Ziarna zbóż - Wszystko, co z nich zrobiono: pieczywo, płatki, mąka; ale także ryż, kukurydza, kasze.

• Rośliny strączkowe - Fasola, groch, soja, soczewica, a także orzeszki ziemne.

• Ziemniaki - Zawierają skrobię, której przodkowie nie znali.

• Tłuste mięso - Boczek, słonina, skóra z drobiu, skrzydełka, karkówka i inne tłuste części.

• Słodycze - Ciasta, ciastka, cukierki, czekolada oraz miód.

Przykładowy jadłospis

• Śniadanie: Jabłko pokrojone w kostkę, wymieszane ze startą marchwią i rodzynkami. Jajko w koszulce. Filiżanka herbaty ziołowej.

• Obiad: Grillowany łosoś, skropiony sokiem z cytryny, oprószony ziołami. Mieszanka sałat z cebulą, polana oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Woda z cytryną.

• Kolacja: Zapiekane pomidory. Pierś kurczaka pieczona w folii, z dużą ilością świeżych ziół. Herbata ziołowa.

• Przekąska 1: Krojone banany, wymieszane z siekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Woda z cytryną.

• Przekąska 2: Jabłko pieczone z cynamonem i rodzynkami lub pokrojona w plastry pomarańcza obsypana cynamonem. Herbata ziołowa.

Ważny ruch

Wysiłek fizyczny nie musi być intensywny, ale regularny. Nasi przodkowie prowadzili aktywny ryb życia, dlatego powinniśmy brać z nich przykład. Ćwiczymy na świeżym powietrzu. Forma aktywności zależy wyłącznie od nas. Może to być po prostu szybki spacer, ale polecane jest też bieganie, jazda na rowerze, a latem pływanie.

Proste przepisy

• Pomidory na ciepło: 2 pomidory przekrój na pół. Posiekaj po kilka gałązek ziół (bazylię, tymianek, natkę pietruszki). Wymieszaj z łyżką oliwy i posiekanym ząbkiem czosnku. Mieszanką posmaruj pomidory i zapiekaj 10-15 min w temp. 190 st.

• Duszona marchew: 6 pokrojonych marchwi ugotuj na parze. Na oliwie podsmaż 10 posiekanych pieczarek i 2 szalotki. Dodaj marchew, 1 łyżkę soku z cytryny i czarny pieprz. Podgrzej.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: diety | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy