Sok, nektar czy napój. Czym się różnią?

Mają podobne opakowania– butelki czy kartony – i zbliżone znaczeniowo nazwy. Aby dowiedzieć się, co tak naprawdę kupujemy, musimy wczytać się w etykiety.

Sok

Wszystkie soki to produkty w pełni naturalne. Są wyciśnięte z owoców czy warzyw lub uzyskane z zagęszczonego soku lub przecieru poprzez dodanie takiej samej ilości wody, jaką usunięto podczas zagęszczania. Soki owocowe nie mogą mieć dodatku cukru. Warzywne mogą zawierać: sól, cukier, przyprawy, zioła i ekstrakty ziołowe. Soki mogą być wzbogacone w witaminy i minerały. Jeśli jednak na etykiecie jest napis "100% sok", można mieć pewność, że nic do niego nie dodano.

Nektar

Reklama

To rozcieńczony wodą sok lub przecier. Ilość wsadu owocowego jest ściśle określona. Np. nektar z pomarańczy czy grejpfrutów musi zawierać minimum 50 proc. wsadu owocowego, z malin czy truskawek - 40 proc., z czarnych porzeczek - 25 proc. Do nektaru mogą być dodane: cukier, miód, słodzik, kwas cytrynowy, sole mineralne, witaminy. Nie stosuje się sztucznych dodatków.

Napój

Może być w nim więcej wody niż soku. Składnik, którego jest więcej, jest zawsze wymieniany na opakowaniu w pierwszej kolejności. Informacja "zagęszczony sok, woda..." oznacza, że mamy więcej soku niż wody; "woda, zagęszczony sok..." - więcej wody niż soku. Do napojów można dodawać środki słodzące, syntetyczne barwniki, aromaty, konserwanty.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje