× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Soki życia

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Soki owocowe i warzywne staja się na całym świecie coraz bardzie popularne i to nie tylko ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe, lecz także ze względu na swoje właściwości lecznicze, profilaktyczne i odmładzające.

Zdjęcie

Pij soki! Fot. Krystyna, Aleksander Rabij /MWMedia
Pij soki! Fot. Krystyna, Aleksander Rabij
/MWMedia
Zapobiegają i są pomocne w leczeniu wielu schorzeń, często nazywa się je sokami życia lub "żywymi" sokami.

Soki zawierają wiele witamin. Należy również podkreślić korzyści, jakie dają zawarte w nich substancje mineralne - liczne tzw. mikroelementy. Są one bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, co jest cechą szczególnie ważną w leczeniu różnych dolegliwości charakteryzujących się zaburzeniami we wchłanianiu rozmaitych pierwiastków. Np. zawarte w sokach sole potasu usuwają z organizmu nadmiar płynów, tym samym pomocne bywają dla chorych "na serce", przy niedomaganiach krążenia (m.in. nadciśnienie tętnicze) i chorobach nerek, wtedy gdy pojawiają się puchliny i obrzęki. Związki żelaza, znajdujące się w sokach, pomagają w niedokrwistości. Zielarze zachwalają w takich przypadkach soki z pokrzyw.

Reklama

Kwasy organiczne, chociażby w sokach z jabłek i cytryn, pomagają lepiej trawić i przyswajać pokarm. Częściowo też rekompensują niedostatek kwasu solnego występujący w wielu chorobach, charakteryzujących się obniżoną kwasowością żołądka.

Soki zawierają również pewne ilości błonnika i substancji pektynowych, które polepszają pracę jelit i pomagają w usuwaniu różnych szkodliwych substancji z ustroju. Dotyczy to cholesterolu, dlatego soki owocowo-warzywne ważne są w diecie przeciwmiażdżycowej. Ponieważ soki naturalne, świeże, niekonserwowane są niskokaloryczne, dlatego poleca się je osobom pragnącym zrzucić nadmiar kilogramów.

Najnowsze badania naukowe wydają się wskazywać na jeszcze inne walory soków, dotąd raczej nie doceniane. Chodzi tutaj o przyswajalność substancji odżywczych i witamin. Otóż okazuje się, że zawartość zarówno witamin jak i soli mineralnych jest równoznaczna z ich przyswajalnością przez organizm ludzki. Istnieją powody do przypuszczeń, że takie same dawki witamin przyjmowane w sokach są o wiele lepiej przyswajalne, niż analogiczne ilości podawane w postaci tabletek, czy różnych mineralnych preparatów. Dlaczego tak się dzieje? Otóż ważna dla ustroju jest kompozycja w jakiej te związki występują. Najlepsza kompozycją zaś jest ta, którą wypracowała natura. Zamiast więc drogich preparatów witaminowo-mineralnych pijmy tanie i dobrze przyswajalne, naturalne soki owocowe i warzywne.

Polecamy:

Sok z marchwi - o rozlicznych zaletach marchwi wiedziano już w starożytności. W korzeniu marchwi kryje się ogromne bogactwo karotenu, czyli prowitaminy A, która zostaje zamieniona w wątrobie w cenną witaminę A. Sok z marchwi zalecany jest wiec osobom z chorobami i niedomaganiami wzroku, należy też wiedzieć, że witamina A chroni przed rakiem płuc (palacze powinni wprowadzić sok z marchwi do swojego jadłospisu). Sok z marchwi - jak podają źródła - uratował życie wielu osobom. Sok ten pomaga w leczeniu niedokrwistości, chorób układu sercowo-naczyniowego, wątroby, nerek, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, może leczyć nadczynność tarczycy (wskazany m.in. w chorobie Basedowa), działa przeciwrobacznie (np. owsiki u dzieci). Niemiecki lekarz H. E. Kirscher w książce "Żywe soki" opisuje, jak przy pomocy soku z marchwi wyleczył chorych z różnych poważnych dolegliwości, takich jak: białaczka, artretyzm, choroby nerek, stany przedrakowe. Niektórzy z jego pacjentów przez wiele tygodni, a nawet miesięcy żywili się wyłącznie sokiem z marchwi, co wydaje się trudnym do uwierzenia, lecz są to fakty udokumentowane.

Sok z selera - główną zaletą selera jest jego skład. Zawiera on witaminę A, witaminy B1, B2, B6, C, E, K, M., PP i zagadkową witaminę U, zwana Anti-Ulcus-Factor, pod wpływem której następuje szybkie i bezbolesne gojenie się wrzodów. Z uwagi na zawartość tych składników (do końca nie zbadano jeszcze tajemnicy selera) ma on działanie uzdrawiające, odmładzające i odchudzające. Sok z selera przedłuża młodość i "czyści krew", ma również właściwości przeciwbólowe, moczopędne, pomaga przy migrenie i przemianie materii. Lecznictwo ludowe zaleca go także przy niemocy płciowej, a to dlatego, że olej zawarty z bulwach posiada hormony seksualne. W celach profilaktycznych najlepiej pić szklankę świeżego soku z selera w połączeniu z sokiem z marchwi.

Sok z czerwonego buraka - burak zawiera witaminy C i B1, jest w nim także dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: cez i rubid. Ten skład chemiczny buraka ma duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Doktor S. Perencz z Węgier poddał 45 chorych na nowotwory działaniu buraka czerwonego. Dawki były zróżnicowane w stosunku do poszczególnych osób (od 300 do 500 ml surowego soku buraczanego dziennie). W wyniku tej kuracji u ok. połowy chorych zauważono znaczną poprawę. Picie surowego soku z buraka jest wskazane dla nas wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu (nadmiar tego kwasu powoduje dnę moczanową). Pobudza też krążenie krwi i pomaga przy złej przemianie materii.

MW

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowie

MWMedia
Więcej na temat:nadmiar | sok | soki

Zobacz również

  • Co łączy Julię Roberts, Bruce Willisa, Kylie Minogue i Jerzego Owsiaka?

    Król Jerzy VI Windsor, Julię Roberts, Bruce Willis, Kylie Minogue, Jerzy Owsiak i Adam Michnik. Lista jąkających się sław jest długa. W środę 22 października obchodzą Światowy Dzień Osób Jąkających... więcej

Reklama

Skomentuj artykuł: Soki życia

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

70040

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 0,62 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (43)

Dodaj komentarz
Takajedna

~Takajedna -

Kto moze mi polecic jakas dobra sokowirowke? Zamierzam kupic sokowirowke sama lub w polaczeniu z robotem kuchennym. Z gory dziekuje za porady.

beatabea

Obojętny beatabea -

Zgadzam się z przedmówcami, powinno się dziennie wypić chociaż szlanke soku. ja lubię te z§ firmy oleofarm, są smaczne i 100%.

Jarek

~Jarek -

Lekarz polecił mi pić sok z buraków. Zacząłem pić sok z buraków ukwaszonych. Niestety picie soku ukwaszonego skutkuje u mnie biegunkami/ w ilości 250ml-300ml/. Na jednej ze stron /forum dyskusyjne/ ktoś podał , że miał podobne objawy. Spróbowałem soku z niekwaszonych buraków, tutaj link link Zauważyłem, że po piciu tego soku miałem wiele pozytywnych doznań: ciśnienie tętnicze mi się obniżyło, b.dobre samopoczucie, większa energia życia. Niedługo będę miał robioną morfologię krwi / z lipidogramem/- wtedy zobaczymy wyniki badań. Z naukowego punktu widzenia sok z buraków wpływa pozytywnie na układ krązenia, poprawę morfologii krwi itd. Ja doczytałem, ze wystarczy 1 szklanka soku z buraków na dzień /ok250 ml/.

Załączniki:
yarosh

~yarosh -

Dokonałem super odkrycia. Jak wiadomo, po starciu marchwi w sokowirówce powstaje pulpa, i wiecie że w tej pulpie jest jeszcze dużo soku? Można to sprawdzić ściskając w dłoni, będzie pryskać:) Ja najpierw przepuszczam 1 kg marchwi przez sokowirówkę i uzyskuję około 300 g soku. Następnie z pojemnika sokowirówki wyjmuję pulpę po startej marchwi i wyciskam ją w ręcznej wyciskarce do warzyw i owoców (ja mam Healthy Juicer firmy Lexen) i uzyskuję z tej pulpy około 200 g soku. Czyli w sumie z 1 kg marchwi uzyskuję 500 g soku:) Oba soki są różne w smaku - ten ze sokowirówki ma smak jakby gazowany, sztuczny i cierpki, a ten z wyciskarki ma smak naturalny i łagodny, ale jest słodszy. Na końcu i tak zawsze je łączę je ze sobą.

jola

~jola -

miesiac temu wycieto mu caly zoladek jakie soki moze pic

jola

~jola -

Najlepszy jest sok :1 buraka, dwie marchewki, jedno jabłko i cała ze skóra cytryna. Pycha jak malinowy dodajemy 1 łyżeczke miodu lub stevi. Pijemy soki na czo rano zamiast I sniadania. Polecam

amarylis

~amarylis -

staram sie codziennie na sniadanie pic swiezo wyciskany sok. czasem zmusze sie do marchwi, ale najczesciej to pomarancza i grejpfrut.do tego kromka razowego chleba fitness z szyneczka i pomidorkiem:)i to sie nazywa dobrze rozpoczac dzien:)

Madzia

~Madzia -

proponuję soki Cymes... piją je moje dzieci i wydaje mi się ze są najlepszymi sokami ze świeżych warzyw jak i owoców najlepszymi obecnie na rynku. Ważne jest to iż mają oni duzą gamę produktów a co za tym idzie w kazdy dzien możesz pić inny smak :)))

T.Panek.

~T.Panek. -

wynik badania wycinka żołądka po gastroskopi..wysoko zróżnicowany guz neuroendokrynny-grupa 1 a wg hwo.g1.początkowa faza ok.1 mm. piłem sok marcchew i bórak 4/1 około 2 l dziennie przwz ok.3-4miesiące.stosowałem.diete.polecaną przez Michała Tombaka /to jego zalecenia/. po pół roku gastroskopia wykazała brak zmian chorobowych.

Ania

~Ania -

pijcie te soki, mój mąż wykeczył się z raka płuc

Reklama