Sposób podawania jedzenia wpływa na to, ile jemy

Jeśli staramy się stracić na wadze, lepiej przechowywać smakołyki np. cukierki w nieprzeźroczystym opakowaniu. Badacze udowodnili, że sposób serwowania i prezentowania jedzenia, ma duży wpływ na to, ile jemy.

Naukowcy z Cornell University Food and Brand Lab w trakcie eksperymentu spostrzegli, że osoby chętniej i częściej sięgały po łakocie, gdy były one przechowywane w przeźroczystym słoiku.

Reklama

Idąc tym tropem, naukowcy zdecydowali się dowiedzieć czy kolor i rodzaj zastawy, na której podawane jest jedzenie, ma wpływ na ilość spożywanego jedzenia. Według badań, ludzie jedzą o 22 proc więcej, kiedy ich talerz ma większą średnicę.

Co więcej, nie tylko wielkość talerza ma znaczenie, ale również kolor zastawy. Naukowcy przekonują, że jeśli nie jesteśmy w stanie zapanować nad łaknieniem, warto serwować dania na czerwonych talerzach. Udowodniono, że osoby, które jadły spaghetti podane na białych talerzach spożyły go o 22 proc. więcej, niż te, które jadły tę samą potrawę z talerzy czerwonych.

"Te badania pokazują, jak ważna jest percepcja w procesie utraty masy ciała. Już wcześniejsze badania udowodniły, że ludzie, którzy spożywają dania z dużych talerzy mają tendencję do przejadania się. Dlatego też tak ważne jest nie tylko odpowiednie skomponowanie posiłków, ale również podanie go w odpowiedniej ilości" - podkreślają badacze.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje