Reklama

Stawy lubią galaretki

Możesz wspomagać swoje stawy galaretkami, ale pamiętaj, że najważniejsza jest regularna aktywność.

"Patrz, jak ona się rusza. Jak galaretka na sprężynach". To oczywiście cytat z filmu „Pół żartem, pół serio”, ale jednak coś w nim jest – bo jak będziesz jeść galaretki, Twoje stawy też będą lepiej pracować, a Ty będziesz iść pewnym krokiem.

Żelatyna to jeden z najstarszych suplementów diety, który wzmacnia chrząstkę i ochrania stawy. Dla starszego pokolenia wychowanego na domowych rosołach, gotowanych na kościach przez wiele godzin, to pewnie rzecz oczywista.

Nasze babcie wiedziały, co robiły – to właśnie długa obróbka termiczna powoduje uwalnianie się składników leczniczych. Dlatego od czasu do czasu dobrze jest przygotować galarety z podrobów, chrząstek, nóżek wieprzowych, a nawet ryb.

Reklama

Aby synteza kolagenu zawartego w galaretach przebiegała sprawnie, organizm potrzebuje jeszcze innych składników odżywczych:

• witaminy C – znajdziesz ją w takich produktach, jak: papryka żółta, czerwona i zielona, pomarańcza, natka pietruszki, kalafior, brukselka, brokuł, chrzan, cytryna, grejpfrut, banan, truskawka, pomidor i inne.

• witamina B6 – najwięcej jej znajdziesz w drożdżach piwowarskich oraz produktach z pełnego przemiału, np. kaszy gryczanej. Jej źródłem są też orzechy laskowe i włoskie oraz nasiona roślin strączkowych.

• witamina D – chwytaj każdy promień słońca, jedz łososie i makrele. Niewielką jej ilość znajdziesz też w jajkach oraz produktach mlecznych. Unikaj smażenia, bo to ją niszczy. Poza tym, jeśli chcesz mieć sprawne stawy, pamiętaj, aby w twojej diecie znalazły się kwasy omega-3, czyli tłuste ryby, oliwa i olej rzepakowy.

Co one w sobie takiego mają

Różnego rodzaju galaretki zawierają żelatynę bogatą w kolagen, czyli białko, które wspomaga odbudowę kości, stawów i ścięgien. Kolagen odpowiada też za jędrność naszej skóry oraz wygląd włosów i paznokci. Do jego syntezy niezbędna jest witamina C.

Uwaga, galaretki owocowe zawierają dużo cukru, dlatego nie można na nie pozwalać sobie zbyt często. Lepszym źródłem kolagenu są mięsne galarety.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy