Reklama

Surówka z cukinii

Ma w sobie wapń, fosfor, magnez i sód. Oprócz tego obfituje żelazo i potas. Niedoceniana cukinia mam szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego warto wykorzystać jej atuty w trosce o zdrowie.

Spożywana regularnie zapobiega anemii, wspiera serce i system nerwowy. Mało kto wie, że można ją jeść na surowo.

Doskonale komponuje się na przykład z marchewką i kiszonymi ogórkami. Jeśli chcemy, by smaki się dopełniły - zszatkujmy lub zetrzyjmy warzywa na tarce o drobnych oczkach i odstawmy na około trzydzieści minut.

Surówkę przed podaniem można skropić sokiem z cytryny.

Cukinia serwowana solo jest również ciekawą propozycją, dobrze dopełnia smak dań mięsnych. 

Niemowlęta mogą spożywać cukinię po 6. miesiącu życia, w postaci przecierów.

Reklama


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy