Reklama

Świąteczna ulga dla wątroby

Podczas kilkudniowego świątecznego ucztowania wątroba ma naprawdę nielekko. Aby wspomóc jej pracę, a przy okazji też procesy trawienne, warto przygotować zimowy napój detoksujący z wykorzystaniem składników, które w tym okresie znajdują się w prawie każdym domu.

Wsparciem dla wątroby będzie smakowity i wartościowy napój na bazie mleka (można wykorzystać mleko roślinne) z dodatkiem miodu, kurkumy, miodu, imbiru oraz świątecznych przypraw: goździków, gwiazdki anyżu, cynamonu oraz kardamonu (opcjonalnie).

W niewielkim rondelku na małym gotujemy mleko, dorzucamy przyprawy (dwa-trzy goździki, jedną gwiazdkę, odrobinę startego imbiru, kurkumę, cynamon i kardamon) i powoli doprowadzamy je go zagotowania, często mieszając, by nie dopuścić do pojawienia się nieapetycznych kożuchów. Odstawiamy napój i pozwalamy mu lekko przestygnąć, wtedy uzupełniamy całość miodem, przecedzamy przez sito (by pływające dodatki nie przeszkadzały w piciu), spożywamy ciepły.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy