Reklama

Syrop z buraka

W tradycyjnej medycynie ludowej uchodził za skuteczny lek przeciwkaszlowy. Specyfik z babcinej apteczki nie stracił nic ze swoich właściwości – warto go przyrządzić i pić, także profilaktycznie.

Buraczany syrop nie tylko uwalnia od męczącej dolegliwości, ale też wzmacnia odporność oraz zwalcza stany zapalne. Jest przy tym bezpieczny, może być stosowany przez kobiety w ciąży i małe dzieci po ukończeniu 1. roku życia.

Burak to wyjątkowe warzywo, które nie bez przyczyny zaliczane jest do naszych rodzimych super foods, stanowi bowiem skarbnicę m.in. witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, miedzi, betain, przeciwutleniaczy, flawonoidów czy kwasu foliowego. Ten koktajl wspaniałości skutecznie chroni przed chorobami, łagodzi alergie i zapobiega sezonowym infekcjom.

Reklama

Przygotowanie syropu w domowych warunkach nie jest skomplikowane. Wystarczy, że umytego i obranego buraka pokroimy drobno, umieścimy w miseczce, a następnie zasypiemy czterema łyżkami cukru. Warzywo odstawiamy na cały dzień, aby oddało sok. Otrzymany syrop przelewamy przez sitko i przechowujemy w buteleczce z daleka od źródeł światła. Innym sposobem jest zblednowanie surowego, pokrojonego buraka z dodatkiem miodu. 

Dawkowanie: w przypadku kaszlu u osoby dorosłej w zależności od potrzeb, najczęściej poleca się zażywanie jednej łyżki co dwie godziny. Stosując profilaktycznie nie przekraczać czterech-pięciu łyżek na dobę.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy