Reklama

Syrop z czarnuszki - doskonałe wsparcie przy przeziębieniu

Syrop z czarnuszki sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy najbardziej narażeni jesteśmy na infekcje. Jednak by chronić się przed infekcjami, warto spożywać go profilaktycznie. Podpowiadamy, jak należy go przygotować i jak stosować.

Czarnuszka to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów. Olej z czarnuszki, jak i jej nasiona, zawierają kwasy tłuszczowe, witaminy A, E, F, B1, B3, B6 oraz cynk, magnez, potas, selen, wapń, i żelazo. Ponadto czarnuszka posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, ale i hamuje wzrost komórek nowotworowych.

Nasiona z czarnuszki pozytywnie wpływają na leczenie kaszlu, duszności czy kataru. Badania naukowe wskazują, że działa także antywirusowo i antybakteryjnie. Syrop z czarnuszki uznawany jest przez wielu jako doskonały, naturalny lek w walce z przeziębieniem. Ponadto osłania żołądek, działa przeciwwrzodowo i rozkurczowo, oraz łagodzi objawy refluksu.

Reklama

Przyrządzenie syropu z czarnuszki jest bardzo proste i szybkie. Potrzebujemy do tego 100 g nasion z czarnuszki, 100 ml miodu  - najlepiej lipowego lub sosnowego, 10 goździków oraz ziarenka z 1-3 gwiazdek anyżu. Wszystkie nasiona mielimy w młynku do kawy lub w moździerzu. Mieszamy następnie z miodem, dzięki czemu uzyskamy czarny, gęsty syrop. Można opcjonalnie dodać 10 kropli olejku tymiankowego. Tak przygotowany syrop jest niezwykle smaczny i słodki.

Syrop z czarnuszki od razu po przygotowaniu nadaje się do spożycia. Przechowywać należy go w lodówce. Gdy dopadnie nas przeziębienie, spożywajmy 2-3 łyżeczki tej mikstury dziennie przez 7 dni. Dzieci do lat 4 mogą stosować pół łyżeczki na dzień. Syrop warto przyjmować również profilaktycznie, by chronić się przed infekcjami.

***

Zobacz także:

Najlepsze i najgorsze pozycje do snu

Jadła codziennie jedno awokado. Oto efekty

Co szkodzi, a co służy twojej wątrobie?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | czarnuszka | syrop
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy