Reklama

Syrop z mniszka - kwiaty zbierzesz już niedługo

Sezon na zbieranie ziół już wkrótce się zacznie. Już dziś pomyśl o syropie z mniszka - wkrótce zażółcą się łąki i trawniki. A syrop z mniszka jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Pod koniec kwietnia trudno nie zauważyć eksplozji żółtego koloru na łąkach, pastwiskach i trawnikach. To mniszek lekarski, jedna z najskuteczniejszych roślin znajdujących zastosowanie w ziołolecznictwie. Zielarze wykorzystują wszystkie części rośliny. Wczesną wiosną lub jesienią wykopujemy korzenie, w kwietniu i maju zbieramy młode listki i główki kwiatów w pełni kwitnienia. Zbiór kwiatów mniszka najlepiej przeprowadzić przed południem, w suchy, słoneczny dzień.

Syrop z kwiatów mniszka ma działanie odżywcze, dzięki bogactwu witamin i minerałów. W jego składzie znajdują się: witamina A, witaminy z grupy B i witamina C. Wśród minerałów warto wymienić magnez, żelazo, potas i krzem. Zalecany jest on osobom z anemią, osłabionym, niedożywionym i w okresie rekonwalescencji. Ponadto kwiaty mniszka bogate są w wiele substancji aktywnych, między innymi flawonoidy i garbniki.

Reklama

Jak przekonują Katarzyna Mikulska i Artur Bokła, autorzy książki "Kawy i herbaty z łąk i lasów", gęsty syrop z mniszka lekarskiego to również doskonała podstawa do sporządzenia syropu na kaszel.


Do przygotowania syropu będziemy potrzebowali: litrowy słoik kwiatów mniszka lekarskiego, kilogram cukru, łyżeczkę wódki lub spirytusu (opcjonalnie).

W słoju, o pojemności 1,5 litra, warstwowo układamy kwiaty mniszka przesypane cukrem, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być cukier. Słój ustawiamy w ciepłym miejscu, najlepiej na parapecie, ale nie bezpośrednio na słońcu. Po kilku godzinach kwiaty powinny puścić sok. Pojemnikiem potrząsamy co jakiś czas, aby cukier dobrze się rozpuścił.

Po kilku dniach na dnie słoja zgromadzi się sok, a kwiaty, w górnej warstwie, ściemnieją.

Zlewamy gęsty sok.

- Jeżeli chcesz otrzymać gęsty syrop, bogaty w minerały, to odparuj całość na małym ogniu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji - radzą autorzy poradnika.

Z kolei, aby uzyskać syrop na kaszel, do zlanego soku należy dodać łyżeczkę wódki lub spirytusu.

Sok butelkujemy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy