Reklama

Tak oczyścisz wątrobę z toksyn. Wystarczą trzy składniki!

Święta to spore wyzwanie dla układu trawiennego. Chyba każdy z nas lubi sobie pofolgować przy stole w tym niezwykłym czasie. Efekt? Dyskomfort, a nawet utrzymujący się przez kilka dni ból brzucha. Jak zaradzić podobnym problemom?

Na pomoc mogą przyjść nam domowe mikstury na bazie zielonych warzyw, bogatych w składniki detoksykujące. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Świąteczna kuchnia często bazuje na tłustych potrawach, przyrządzanych na głębokim oleju lub z sowitą ilością cukru. Taki niespodziewany "atak" na wątrobę i cały układ trawienny, może skończyć się dla nas bardzo boleśnie. 

Idealny w takich przypadkach może okazać się seler naciowy. Warzywo jest bogate nie tylko w zbawienny dla jelit błonnik, ale też przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać równowagę w układzie trawiennym. Jeśli nie przepadasz za surowymi warzywami, warto przygotować trzyskładnikowy napój na bazie selera. 

Czego właściwie potrzebujesz do jego przyrządzenia? Wystarczy cytryna, szczypta kolendry, seler naciowy i woda. Składniki po umyciu i obraniu blendujemy w mikserze, dodajemy wodę i szczyptę kolendry. Tak przygotowany napój wypijamy przed każdym większym posiłkiem, przez trzy dni. Po kilku dniach warto powtórzyć podobną kurację. 

Reklama

Nie zapomnij o zdrowym odżywianiu. Podczas detoksykacji unikaj jak ognia alkoholu, smażonych, ciężkostrawnych potraw i tłustego mięsa. Ogranicz też używki, a efekty przejdą twoje najśmielsze oczekiwania. 

Zobacz więcej! 

Napary ziołowe pomocne przy przejedzeniu. Sprawdź!

Jak odróżnić pieprzyk od czerniaka? Oto sposób!

Ryba maślana. Czy ten przysmak może zaszkodzić? 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wątroba | seler
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy