Topinambur - znany od wieków, modny dziś

Topinambur to przede wszystkim wszechstronne właściwości zdrowotne i zaskakujący, niepowtarzalny smak - podkreśla technolog żywienia Monika Przyjemska. Przyznaje, że słonecznik bulwiasty daje również wiele kulinarnych możliwości.

- Topinambur, czyli inaczej słonecznik bulwiasty, to warzywo znane z doskonałych właściwości od wielu wieków - uprawiali go już Indianie. W XVIII wieku został zepchnięty na dalszy plan przez popularnego ziemniaka. Wraz z powrotem mody na wszystko co zdrowe i zapewniające dawkę energii, tak potrzebnej przecież w naszej zabieganej codzienności, topinambur powrócił do łask. Biorąc pod uwagę, że jest nie tylko źródłem zdrowia i młodości, ale ma też wyśmienity smak, można jedynie dziwić się, że powrócił tak późno - przyznaje technolog żywienia Monika Przyjemska.

Reklama

Jak podkreśla ekspertka, topinambur jest źródłem nie tylko wartości odżywczych, ale także wielu składników mineralnych oraz witamin wzmacniających m.in. układ odpornościowy, pomagających w uregulowaniu pracy przemiany materii czy utrzymaniu właściwej mikroflory jelitowej.

- Najważniejszym składnikiem prozdrowotnym topinamburu jest inulina. To właśnie dzięki jej zawartości spożywanie topinamburu wspomaga pracę układu trawiennego oraz obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Polecana jest zatem zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu cukrzycy oraz osobom z problemami żołądkowymi. Ponadto, topinambur zawiera magnez i witaminy z grupy B - istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego, potas - niezbędny do prawidłowej pracy serca i mięśni oraz krzem - korzystanie wpływający na jędrność skóry oraz dobry stan włosów i paznokci. Topinambur to także bogate źródło żelaza i tiaminy. Co równie ważne - nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu - wyjaśnia Przyjemska.

Ze względu na swoje właściwości profilaktyczne topinambur świetnie sprawdzi się w każdej diecie, a także w każdej kuchni po daje pole do wielu manewrów, można go spożywać w formie gotowanej, smażonej pieczonej, a także jako przekąska w formie naturalnych chipsów.

 - Bulwy topinamburu można podawać na wiele różnych sposobów - można je gotować, piec, dusić, smażyć, blanszować, a nawet spożywać na surowo. Nadają się zarówno do świeżych sałatek, jak i wytrawnych sosów. Sprawdzają się również jako składnik zup jarzynowych - dodaje Przyjemska.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje