Reklama

Tropimy niedobory po kolorze języka

Wygląd języka za przewodnika – lekarze przyznają, że w tej medycznej wersji znanego powiedzenia jest sporo prawdy!

Dokonując oględzin języka, możemy dowiedzieć się, np. jakich witamin i minerałów nam brakuje. Truskawkowa barwa to ostrzeżenie o zbyt małej ilości wit. B12. A jeśli do tego język jest dziwnie wygładzony, niedobór ten może trwać już długi czas - tym bardziej warto jadać np. sery. 

Jasnoczerwony, błyszczący język jest typowy dla niedoboru wit. A - w diecie powinny się znaleźć pomarańczowe warzywa. Gładki, ciemnoróżowy kolor - warto jadać więcej pokarmów zasobnych w żelazo, np. szpinaku.

Kolor nalotu też ma znaczenie!

Biały na całej powierzchni języka może wskazywać na nadmierny rozrost drożdżaków. Koniecznie trzeba ograniczyć w diecie cukier! Żółty bywa typowy dla refluksu żołądkowo-przełykowego i choroby wrzodowej. Pomocne mogą być lekkostrawne nieduże posiłki.

Reklama

***Zobacz także***

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy