Reklama

Truskawki: Soczysty lek na kobiece serce

Kiedy tylko rozpocznie się sezon na truskawki, warto zrobić ich zapas na cały rok. Naukowcy odkryli, że włączenie do diety garści tych słodkich owoców tygodniowo, zmniejsza ryzyko ataku serca u kobiet aż o jedną trzecią.

Choroby serca to główna przyczyna zgonu wśród kobiet. Umiera z tego powodu co czwarta kobieta. Chorobom serca można łatwo zapobiec prowadząc zdrowy styl życia i stosując się do odpowiedniej diety. Prozdrowotne menu nie musi być jednak nudne i niesmaczne. Naukowcy zachęcają do osłodzenia sobie życia uzupełniając jadłospis o garść truskawek tygodniowo.

Zapobiegaja atakom serca

Truskawki mogą nie tylko ukoić, ale i wyleczyć kobiece serce. Według najnowszych badań jedne z najpopularniejszych w Polsce owoców obniżają ryzyko wystąpienia ataku serca u płci pięknej aż o jedną trzecią. To wszystko za sprawą zawartych w truskawkach antocyjanów, czyli jednej z grupy flawonoidów, które rozszerzają tętnice oraz poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego. Przeciwdziałają one między innymi gromadzeniu się złogów tłuszczowych w ścianach naczyń krwionośnych.

Reklama


- Spożywanie większej ilości tych owoców już w młodości może zredukować ryzyko zawału serca w późniejszym życiu - twierdzi dietetyk dr Aedin Cassidy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.

Nie tylko truskawki

Badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health oraz brytyjskiego Uniwersytetu Wschodniej Anglii, na podstawie analizy sposobu odżywiania się 93 600 kobiet w wieku 25-42 lata wykazały, że podobny wpływ na zdrowie mają także jagody, jeżyny i borówki. U kobiet, które urozmaicały swoją dietę o fioletowe owoce zauważono również 32-procentowy spadek ryzyka wystąpienia zawału serca.

Czerwone i fioletowe

Ponadto z badań wynikło, że kobiety, które przestrzegały bogatej w owoce i warzywa diety, a nie wprowadziły do niej truskawek i jagód, były bardziej narażone na choroby serca. Okazuje się więc, że czerwone i fioletowe owoce mogą być niezbędnym elementem menu, pomagającego skutecznie obniżyć ryzyko ataku serca.

- Co więcej, jagody i truskawki bardzo łatwo wprowadzić do menu, a wystarczy tylko jedna porcja tygodniowo. To bardzo proste, dietetyczne zmiany, które mogą mieć znaczący wpływ na działania profilaktyczne - podsumował jeden z autorów badań, dr Eric Rimm z Harvard School of Public Health w Bostonie.

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie "Circulation American Heart Association"

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: truskawki | jedzenie | zdrowie | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy