Reklama

Trzy produkty, które odkwaszają organizm

Po świętach, nawet jeśli się nie przejadamy, czujemy się trochę ociężale. To objaw zakwaszenia organizmu.

Świąteczną kuchnię trudno nazwać dietetyczną, ale też trudno odmawiać sobie potraw, których wyjątkowość polega także na tym, że robimy je raz w roku. W święta jemy więcej niż zwykle mięsa, słodyczy, ciast, pijemy gazowane napoje - a to właśnie są produkty zakwaszające.

Główne objawy zakwaszenia organizmu to: zgaga i wzdęcia nawet po lekkich posiłkach, ociężałość, senność, kłopoty z koncentracją lub nadmierna nerwowość, bóle głowy, stawów i mięśni, zmniejszenie odporności, wypryski na skórze, wypadanie włosów oraz brak efektów stosowania diety i ćwiczeń.

Reklama

Jeśli masz objawy z dwóch lub więcej powyższych grup, warto przynajmniej przez miesiąc zadbać o odkwaszanie organizmu. Najprostszy sposób, to jedzenie w każdym z 3 głównych posiłków ziemniaków, buraków lub selera. A superzestaw to barszcz (ugotuj go z potrójną porcją selera) jedzony z ziemniakami z wody.

Ziemniaki

Najlepiej gotować je lub piec w łupinach. Zawierają dużo wit. C, B6, potasu i błonnika. Dlatego należą do najlepszych "odkwaszaczy". A przy tym mają wysoki współczynnik sytości (wystarczy zjeść ich niewiele, by zaspokoić głód).

Ziemniaki najlepiej jeść same - bez dodatku masła czy śmietany.

Seler

Jedzmy go na surowo lub dodawajmy do zup (może zastąpić całą włoszczyznę). Zawiera wit. A, C i E oraz beta-karoten, warto więc go jeść, zwłaszcza jeśli nasz organizm na zakwaszenie reaguje bólami stawów.

Tarty surowy seler z jabłkiem skropiony sokiem z cytryny to świetna surówka do obiadu - zwłaszcza mięsnego. Pieczony lub gotowany dodajemy do tłuczonych ziemniaków (nawet 1:1).

Buraki

Na sałatkę najlepiej je upiec w łupinach - zachowają najwięcej dobrych składników. Przywracają równowagę kwasową w żołądku i wzmacniają odporność. To zasługa m.in. wit. C, wapnia, potasu, magnezu i betalain (nadają burakom kolor, działają przeciwzapalnie). Podajemy je do pieczeni, ale też np. do sera smażonego w panierce.

Proste przepisy na odkwaszające dania

Ciasto buraczane

Składniki

  • szklanka tartych buraków
  • szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 ml oliwy
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szkl. rodzynek i posiekanych migdałów
  • tłuszcz i bułka do formy

Ubij białka. Gdy piana będzie prawie sztywna, nadal ubijając, dosypuj porcjami cukier. Na końcu dodaj żółtka i oliwę, przerwij ubijanie, gdy połączą się z białkami.

Wsypuj porcjami mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem, delikatnie mieszaj. Na koniec dodaj tarte buraki i bakalie. Przelej do formy, piecz 35 min w temp. 180 st.

Pasztet z selera

Składniki

  • 1/2 kg selera (po obraniu)
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 suszone grzyby
  • 3-4 jajka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • szklanka bułki tartej
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zetrzyj seler, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podduś krótko na oliwie. Dodaj pokruszone grzyby, wlej tyle wrzątku, żeby przykrył warzywa. Gotuj ok. 15 min, ostudź.

Dodaj żółtka, przyprawy i bułkę tartą, a na koniec pianę z białek. Wymieszaj. Przełóż do słoika i gotuj w kąpieli wodnej ok. godz. lub upiecz (1 godz. w 170 st).

Ziemniaki Hasselback

Składniki

  • po 2 ziemniaki równej wielkości na osobę
  • odrobina oliwy do posmarowania
  • sól, pieprz

Ziemniaki w łupinach umyj, osusz. Wbij wzdłuż płaski widelec lub patyczek do szaszłyków i ponacinaj ziemniak jak najgęściej (patyczek zapobiegnie przecięciu ziemniaka do końca, bo nóż się na nim oprze). Posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem.

Piecz ok. 50 min w 180 st. Podawaj posypane szczypiorkiem, ewent. z kleksem jogurtu jako samodzielne danie lub do obiadu.


100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy