Reklama

Trzy rośliny, które warto jeść, kiedy masz żylaki

Dzika róża, aronia i mięta to superzestaw niezastąpiony w walce z żylakami. Jeśli przyrządzisz je według naszych przepisów, będą pyszne i nie stracą zdrowych składników.

Dzika róża

Chroni przed kruchością żył. Jest bogata w wit. C, dzięki czemu wzmacnia żyły. Ma jej 40 razy więcej niż cytrusy! I najwięcej, ze wszystkich europejskich roślin jadalnych.

Wspomaga krążenie krwi, bo ma dużo wit. E. Słabe krążenie wpływa na powstawanie żylaków.

Jak ją jeść? Wydrążone owoce są bazą do przecierów, konfitur, syropów. Szwedzi robią z niej nawet zupę.

Sos do mięsa z owoców dzikiej róży 

Składniki

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 70 dag cukru lub 8 łyżek miodu
  • sok z pomarańczy
  • 2 łyżki rodzynek
  • cebula szalotka
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szkl. wody

Z owoców usuń uschnięte ogonki i zwiędłe kwiatostany. Umyj je pod bieżącą wodą. Przekrój na połówki i usuń pestki. Owoce drobniutko posiekaj. Owocową miazgę przełóż do garnka, zagotuj z cukrem i sokiem z pomarańczy. Dodaj podduszoną na łyżce oliwy cebulkę i wlej wodę. Duś, aż masa zgęstnieje. Wymieszaj z rodzynkami i podgrzewaj przez 5 min. Następnie przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć i odstaw do góry dnem, aż ostygną. Trzymaj w lodówce. Podawaj do pieczeni i wędlin.

Reklama

Mięta

Wpływa korzystnie na poprawę napięcia ścian naczyń krwionośnych. To zasługa rutyny, czyli bioflawonoidu, która znacznie przedłuża działanie wit. C.

Chroni szczelność ścian żył. Ma hesperydynę, która jest niezbędna do produkcji kolagenu wzmacniającego naczynia żylne.

Jak ją jeść? Świeże liście można dodać do sałatek i dipów. Doskonale komponuje się z czekoladą i z cytryną, np. w mrożonej herbacie. Anglicy robią z niej sos do ryb.

Pasta ziołowa do pieczywa

Składniki

  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 3-4 łyżki naturalnego serka kanapkowego
  • 2 łyżki orzechów arachidowych
  • sól, pieprz

Orzeszki zmiksuj na proszek. Dodaj miętę, natkę pietruszki, groszek i serek. Zmiksuj na gładką pastę. Jeśli pasta jest za gęsta, dolej łyżeczkę oliwy. Pastą posmaruj grzanki i posyp je startym żółtym serem. Resztę przełóż do słoiczka. Trzymaj w lodówce przez 2-3 dni.

Aronia

Wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki zawartości bioflawonoidów, które uelastyczniają i uszczelniają ściany tętnic i żył. Skutecznie obniża ciśnienie. A to dzięki temu, że usuwa z żył złogi cholesterolu, i dzięki temu żyły mają większą przepuszczalność.

Jak ją jeść? Najlepiej w postaci suszonych owoców, z których przygotujesz herbatki, lub sok, który dodatkowo sprzyja wzmocnieniu odporności. Możesz też ją zamrozić, dzięki czemu przy krótkim gotowaniu lub pieczeniu nie straci całej witaminy C, jaką zawiera. Nie rozmrażaj jej przed obróbką termiczną.

Ciasto z aronią

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 duże jajka
  • 25 dag masła
  • 15 dag mrożonej aronii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • cukier puder do oprószenia

Podgrzej sok z pomarańczy z miodem i z aronią. Mąkę przesiej z proszkiem. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Wbij po jednym jajku na zmianę z 2 łyżkami mąki. Dodaj resztę mąki i dobrze wymieszaj. Delikatnie połącz z aronią. Odłóż 1/3 ciasta. Resztę przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Z odłożonego ciasta uformuj na wierzchu 3-4 okręgi. Piecz w 170 st. przez ok. godzinę. Oprósz cukrem pudrem.

Dobre połączenia

Dzika róża zawiera likopen, który rozszerza naczynia krwionośne i usprawnia przepływ krwi. Jego działanie wzmacniają tłuszcze jednonienasycone Para idealna to np. konfitura z dzikiej róży z omletem na oliwie.

Jeśli dodajesz miętę do sałatki, w której jest ogórek zielony, koniecznie skrop ją sokiem z cytryny albo octem jabłkowym. Ogórek zawiera askorbinazę, enzym rozkładający wit. C. Jednak enzym ten ginie w kwaśnym środowisku.

Aronia ma kwas szczawiowy. Absorbuje on wapń i magnez, tworząc szczawiany wapnia, które odkładają się w nerkach. Dlatego potrawy z aronią należy popijać dużą ilością wody z cytryną. Cytryna zakwasza Ph moczu, a im wyższa kwasowość moczu, tym odkłada się mniej złogów. Dodatkowo warto razem z aronią jeść przetwory mleczne, jak np. jogurt czy kefir, które uzupełniają wapń.

Bądź ostrożna, jeżeli...

- bierzesz leki na cukrzycę - mięta także obniża poziom cukru we krwi.

- cierpisz na refluks przełyku - mięta może wywoływać zgagę i niestrawność.

- bierzesz leki na nadciśnienie - mięta nasila ich działanie, przez co może dojść do nadmiernego obniżenia ciśnienia.

- przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe i przeciwdepresyjne - dzika róża ma dużo wit. C i rutyny, które nasilają działanie tych leków i zwiększają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.

- masz choroby przewodu pokarmowego (wrzody żołądka i dwunastnicy), zapalenie błony śluzowej żołądka wywołane wysoką kwasowością soku żołądkowego, tendencję do zaparć - aronia może nasilić dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

- cierpisz na hipotonię lub masz niskie ciśnienie - aronia bardzo obniża poziom ciśnienia krwi.

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy