Uwaga na witaminy w pastylkach!

Nadmiar witamin może przynieść więcej szkody niż pożytku - alarmują amerykańscy naukowcy. Dotyczy to jedynie sztucznych preparatów. Ich zażywanie nie zmniejsza ryzyka zachorowania na niektóre choroby, a nadużywanie może niekiedy nawet to ryzyko zwiększyć.

Według opublikowanego w "The New York Times" raportu, szczególnie łatwo przekroczyć dopuszczalną dawkę witaminy A. To z kolei może prowadzić do odwapnienia kości. Podobne wątpliwości pojawiają się także w przypadkach: żelaza, witamin E i C.

Reklama

Jeszcze niedawno naukowcy sądzili, że przesada w stosowaniu odżywek to co najwyżej marnowanie pieniędzy. Z opublikowanych rezultatów badań wynika jednak, że straty mogą być dużo większe.

Naukowcy zwracają także uwagę, że przedawkować witaminy jest teraz znacznie łatwiej niż kiedyś, ponieważ wiele produktów spożywczych jest już sztucznie wzbogacanych.

Naukowcy twierdzą, że najlepiej dostarczać witamin i wszelkich innych mikroelementów w sposób naturalny: jedząc warzywa i owoce.

Dowiedz się więcej na temat: The New York Times | naukowcy | witaminy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje