Reklama

Wanilia odchudza i poprawia nastrój

Rzadko która przyprawa tak rozpieszcza zmysł smaku i powonienia. Co więcej, w każdej postaci – lasek, ziarenek czy olejku – ma dodatkową, dietetyczną moc.

Strączki wanilii to owoce storczykowatego pnącza, które rośnie dziko w Meksyku i Ameryce Środkowej. Świeże wcale nie pachną i dopiero obróbka termiczna nadaje im słodkawo-korzenny aromat. W kuchni wykorzystuje się całe strączki (tzw. laski), pozyskiwane z nich ziarenka, a także aromatyzowany nimi cukier waniliowy lub olejek. Ważne, by znalazło się na nich słówko waniliowy, a nie wanilinowy. Ta druga nazwa świadczy o tym, że jest to produkt na bazie składników syntetycznych.

Wanilia uszlachetnia smak potraw, ale działa też aromaterapeutycznie. W obu przypadkach jest pomocnym środkiem dla odchudzających się, zwłaszcza tych podjadających i nie stroniących od słodyczy. Wyjaśniamy, dlaczego jest tak cenna.

Reklama

Zapach, który skutecznie poskramia apetyt

Waniliowy aromat wpływa kojąco na ośrodek łaknienia w mózgu. Potwierdziły to testy brytyjskich uczonych. Podzielili oni osoby z nadwagą na trzy grupy. Każda z nich nosiła przez cztery tygodnie plastry nasączone innym zapachem. Okazało się, że osoby z waniliowymi plastrami zrzuciły ponad 2 kg bez diety. Badani potwierdzili też, że w czasie testu mieli znacznie mniejszy apetyt. Dlatego, gdy złapie nas głód, wąchajmy prawą dziurką olejek waniliowy (lewą zatykamy). Tak zapach dotrze wprost do odpowiedniego ośrodka w mózgu.

Recepta na dobry sen

Warto, by osoby odchudzające się wdychały przed snem zapach wanilii. W tym celu można zapalić w sypialni kominek aromatyczny z olejkiem waniliowym lub jego kroplą skropić pościel. Badania udowodniły, że wdychanie waniliowego zapachu ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu. A przecież krzepiący i długi (7-8 godzin) nocny wypoczynek to sprzymierzeniec dbających o linię.

Praktyczne zastosowanie

Drobinki wyskrobane z laski wanilii dodawajmy do ciast, lodów, koktajli, kompotów, kremów. Do sosów i innych dań możemy wkładać całe laski, potem je wyjmujemy, suszymy i używamy 3-4 razy.

Pomoc dla układu trawienia

Dietetycy zachęcają, by dodawać wanilię do różnych dań. Jej strączki zawierają bowiem substancje podobne w działaniu do kapsaicyny w chili i gingerolu w imbirze. Wspomagają one wydzielanie śliny i soku żołądkowego oraz przyspieszają spalanie tłuszczu. Co więcej, słodkawy smak wanilii zmniejsza ochotę na... słodycze.

Ukojenie dla zestresowanych

Nie ma co ukrywać, że osoby żyjące w ciągłym napięciu szybciej tyją, za to trudno im zrzucić kilogramy i utrzymać dietę. Naukowcy tłumaczą to podwyższonym w czasie stresu poziomem kortyzolu, który sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Aby ukoić system nerwowy, specjaliści zalecają wąchanie przez ok. 30 sek. chusteczki skropionej olejkiem waniliowym. Taką terapię stosujemy trzy razy dziennie.

Przepisy na waniliowe dania

Owocowe śniadanie

Do miseczki wsypujemy pokrojone w kostkę ulubione owoce, np.: 1 pomarańczę, 1 jabłko, 2 kiwi lub miks tych owoców. Posypujemy rodzynkami i pokrojonymi orzechami włoskimi. Zalewamy kubeczkiem jogurtu naturalnego wymieszanego z ziarenkami z 1/4 laski wanilii.

Indyk z kalarepką

Myjemy i kroimy 2 kalarepki z liśćmi. Plasterki bulwy obsmażamy na 1 łyżce masła. Następnie dodajemy trochę wody, 1 łyżeczkę cukru, ziarenka i strąk z 1/4 laski wanilii. Dusimy ok. 8 min. Przed końcem duszenia, dokładamy posiekane liście kalarepy. Gotujemy 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę. Odcedzamy je, robimy z nich piure z odrobiną mleka, masła i szczyptą gałki muszkatołowej. Obsmażamy na oleju pokrojony w kostkę kawałek piersi z indyka (ok. 100 g). Układamy składniki na talerzu.

Dorsz z dodatkami

Z 3/4 szklanki wody, 1 łyżeczki przyprawy do ryb i 1 łyżki octu przygotowujemy marynatę. Odlewamy z niej 5-6 łyżek. Resztą zalewamy na noc filetu z dorsza (ok. 150 g). Następnego dnia kroimy w plasterki 2 kalarepki i blanszujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i podduszamy ok. 5 min z odrobiną masła, 1 łyżką śmietany, 2 łyżeczkami cukru, ziarenkami i strąkiem z 1/4 laski wanilii oraz szczyptą soli. Pod koniec duszenia dodajemy kilka ciemnych winogron - wcześniej umytych, przekrojonych i pozbawionych pestek oraz kawałeczek posiekanego chili i szczyptę pieprzu np. ziołowego. Filet z dorsza osączamy z marynaty, osuszamy i obtaczamy w 1/2 łyżki mąki. Obsmażamy rybę na odrobinie oleju. Wlewamy na patelnię resztę marynaty oraz kilka łyżek bulionu warzywnego. Podduszamy filet kilka minut. Wykładamy rybę i kalarepkę na talerz, dekorujemy natką.

Aromatyczna herbatka

Do ogrzanego imbryczka wsypujemy łyżeczkę czarnej herbaty niearomatyzowanej. Dodajemy drobno pokrojony mały kawałek imbiru (długości ok. 1 cm) i ziarenka z 1/2 laski wanilii. Zalewamy gotującą się wodą, przykrywamy imbryczek i zostawiamy do naciągnięcia na ok. 30 min. Przecedzamy do filiżanki i uzupełniamy gorącą wodą.


Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy