Wegetarianizm: prawdy i mity

Wegetarianie nie jedzą mięsa i ryb. Dieta wykluczająca spożycie mięsa nieodmiennie budzi kontrowersje. Sprawdzamy, które z nich mają uzasadnienie, a które są bezpodstawne.

Dieta wykluczająca mięso może być przyczyną niedoborów w organizmie - PRAWDA

Reklama

Niewłaściwie zbilansowana dieta może prowadzić do niedoborów aminokwasów, witamin oraz mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najczęstszym problemem jest zbyt mała ilość żelaza, witaminy B12, D oraz białka. Jeśli nie dostarczamy ich z dietą, konieczne jest stosowanie suplementów zawierających kompleks witamin. Pamiętaj, że dieta powinna być przede wszystkim zdrowa, a więc zanim zdecydujesz się na wegetarianizm, sięgnij po rzetelną informacje.

Soja jest substytutem mięsa - MIT

W ostatnich latach soja stała się bardzo popularna i ceniona nie tylko przez wegetarian. To prawda, że jest zdrowa i zawiera duże ilości białka. Jednak nie oznacza to, że jest idealnym zamiennikiem mięsa. Pamiętajmy o tym, że białka roślinne są zbudowane z innych aminokwasów niż te pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym, aby uzupełnić zapotrzebowanie organizmu, nie powinniśmy ograniczać się wyłącznie do jedzenia soi. Dieta powinna uwzględniać różne warzywa bogate w białka, takie jak soczewica, groch, bób oraz fasola.

Przejście na wegetarianizm może spowodować wzrost masy ciała - PRAWDA

Na początku warto zaznaczyć, że dieta wegetariańska w żadnym wypadku nie jest dietą odchudzającą. Dlaczego zdarza się, że powoduje zwiększenie wagi? Pomimo, że wegetarianizm przewiduje posiłki bardziej lekkostrawne niż tradycyjna dieta i zdecydowanie mniej tłuste, to jednak nie zapominajmy o tym, że owoce i produkty zbożowe takie jak pieczywo lub makarony mogą być tuczące. Jeśli nie spożywamy białka, "zapychamy się" innymi produktami, które ze względu na swoją wysoką kaloryczność mogą powodować tycie.

Aby zrekompensować brak w diecie sycącego białka, wegetarianie jedzą duże ilości soi, grochu czy fasoli. To sprawia, że spożywają więcej kalorii niż gdyby pozwolili sobie na zjedzenie steku.

Wegetarianizm jest właściwą dietą dla osób uprawiających sport - MIT

Osoby, które czynnie uprawiają jakąś dyscyplinę sportu, potrzebują znacznie większego zaplecza energetycznego. Dieta sportowców oparta jest na zupełnie innych normach niż dieta wegetariańska. Oprócz tego, że musi być zdrowa, ma jeszcze ważny cel - ma dostarczać takich pokładów energii,

żeby osoba uprawiająca sport miała wystarczająco dużo siły.

W takim przypadku dieta wegetariańska nie będzie spełniać swojej roli. Jest zbyt lekka i zbyt niskokaloryczna, żeby mogła sprawdzić się podczas treningu jej efektem może być spadek formy oraz osłabienie.

Niektórzy wegetarianie jedzą produkty odzwierzęce - PRAWDA

Wegetarianizm znany jest jako sposób odżywiania całkowicie eliminujący spożycie mięsa na rzecz warzyw i owoców. Jednak nie wszystkie typy wegetarianizmu są tak restrykcyjne. Istnieje bowiem semiwegetarianizm, który zezwala na jedzenie ryb, jajek i mleka. Spotykane są również bardzo restrykcyjne odmiany diety wegetariańskiej np. dieta wegańska, która polega nie tylko na wykluczeniu mięsa, ale również wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, a więc na przykład mleka i jajek.

Natomiast frutarianizm dopuszcza spożycie tylko tych warzyw i owoców, które nie powodują śmierci rośliny - a więc odrzuca między innymi marchewkę czy sałatę. Kolejną odmianą jest witarianizm, który wyklucza spożycie produktów gotowanych oraz przetwarzanych przemysłowo.

Dieta wegetariańska jest zdrowa dla dzieci - MIT

Wegetarianizm może okazać się szkodliwy dla dzieci w okresie rozwoju. Jeśli dieta jest restrykcyjna i całkowicie wyklucza mięso, jajka i mleko, może dojść do niedoboru kwasu foliowego, witaminy B12, D, wapnia oraz żelaza. Pamiętajmy o tym, że żelazo przyswaja się o wiele gorzej z produktów roślinnych i ciężko jest uzupełnić jego niedobór, nie jedząc mięsa. Zbyt małe ilości wapnia oraz witaminy D mogą prowadzić do wystąpienia krzywicy u dzieci. A niedobór witaminy B12 może doprowadzić do pogorszenia wzroku, problemów z koncentracją oraz większej pobudliwości.

Oczywiście nie każdy mały wegetarianin narażony jest na niedobory. Niezwykle istotne jest przemyślenie i takie zbilansowanie diety, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych mikroelementów i witamin.

Wegetarianie rzadziej zapadają na poważne choroby - PRAWDA

To fakt, którego dowodzą naukowcy. Okazuje się, że wegetarianie są odporniejsi na różnego rodzaju choroby i znacznie zdrowsi niż "zjadacze mięsa". Są mniej narażeni na wystąpienie choroby nowotworowej. Uczeni stwierdzili również, że dieta wegetariańska jest korzystna dla osób chorych na cukrzycę, miażdżycę oraz reumatyczne choroby stawów.

Polecana jest również dla tych, którzy cierpią na astmę lub alergię. Wykazuje działanie pomocnicze przy zaparciach i w profilaktyce kamicy żółciowej. Dieta wykluczająca mięso może być bardzo zdrowa, jeśli dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ale jeśli jest źle zbilansowana, może doprowadzić do choroby niedokrwiennej.

Dieta wegetariańska jest bezpieczna dla kobiet w ciąży - MIT

Właściwa dieta w ciąży jest niezwykle ważna. Rozwijającemu się dziecku nie może zabraknąć żadnych wartości odżywczych - witamin, aminokwasów, pierwiastków. Pamiętaj o tym, że kobiety w

ciąży są szczególnie podatne na występowanie anemii spowodowanej niedoborem żelaza.

Ten sam problem dotyczy osób, które nieumiejętnie stosują dietę wegetariańską. Właśnie dlatego nie warto podejmować ryzyka, ponieważ może dojść do zaburzeń w rozwoju dziecka.

Karolina Kłaput

Dowiedz się więcej na temat: dieta | wegetarianizm | zdrowie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje