Reklama

Wiosenne przebudzenie na talerzu

Wiosna z pewnością nastroi wielu do podjęcia aktywności fizycznej i zmiany diety. Dietetyk Steven Macari wskazuje na kilka produktów, które określa mianem wiosennych "superfoods".

"Wraz z nadejściem pięknej, słonecznej pogody wielu z nas nabierze motywacji do tego, żeby zwiększyć swoją aktywność. To doskonały pomysł, ale warto podejść do wiosny strategicznie. Twoje ciało prawdopodobnie jest teraz w najsłabszym punkcie. Zimna pogoda, brak światła słonecznego i brak ruchu, to główne czynniki stresogenne dla ludzkiego organizmu" - wyjaśnia na łamach "Harper's Bazaar" dietetyk Steven Macari.

Jak tłumaczy, wiosna to doskonały czas na odbudowę naszego systemu. Jednym ze sposobów jest sięgnięcie po poszczególne produkty spożywcze, które są takim mocnym energetycznym "zastrzykiem" dla organizmu. Jednym z nich jest burak, warzywo może i pospolite, ale bardzo niedoceniane.

Reklama

"Buraki to takie superpożywienie dla wątroby. Zawierają substancję o nazwie betaina, która ma pozytywny wpływ na szlaki odtruwania wątroby i może także pomóc w zmniejszeniu ogólnoustrojowego stanu zapalnego w organizmie" - wyjaśnia dietetyk. Doskonałe jako baza do soków, sałatek, ale również dodatek do dań głównych.

W okresie wiosennym, zdaniem eksperta, warto sięgać również po rosół i wszelkiego rodzaju wywary. Taka zupa dla duszy może okazać się również zbawieniem dla ciała. Filiżanka ciepłego wywaru, może się również stać zaskakującą, ale wartościową alternatywą dla porannej kawy.

"Grzyby są często pomijane, ale zawierają wiele składników odżywczych, których nie można znaleźć w dużych ilościach w wielu innych produktach. Jednym z nich jest selen, który jest korzystny dla tarczycy. Gotowane grzyby są również doskonałym sposobem na detoksykację przewodu pokarmowego. Istnieje wiele odmian grzybów, więc zachęcam do eksperymentowania, ponieważ wszystkie mają inny profil smakowy i odżywczy" - wyjaśnia Macari.

W przeciwieństwie do wielu zaleceń, dietetyk radzi nie rezygnować z soli. Jak zauważa, sól jest często pomijana, a nawet eliminowana z diety, zupełnie niesłusznie. "Sól dostarcza organizmowi niezbędnych minerałów. Kiedy organizm jest pod wpływem stresu, minerały mogą zostać zubożone w szybkim tempie. Sól jest jednym ze sposobów zrównoważenia tego, oczywiście, gdy jest połączona z ogólną dietą bogatą w składniki mineralne. Generalnie zalecam solenie wszystkich potraw do smaku za pomocą wysokiej jakości soli morskiej" - podkreśla dietetyk. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy