Wiosna bez ataku wrzodów

Choć to piękna pora roku, nie dla wszystkich jest łaskawa... Jeśli zmagasz się z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy, to właśnie teraz powinnaś o siebie szczególnie zadbać!

Dziś z chorobą wrzodową można poradzić sobie dużo łatwiej niż kiedyś! Lekarze wiedzą już, że jej przyczyną są bakterie H. pylori. Wystarczą antybiotyki w połączeniu z lekami hamującymi wydzielanie kwasu solnego, by zwalczyć szkodliwe drobnoustroje i pozbyć się piekącego bólu w nadbrzuszu.

Reklama

Terapię najlepiej jednak poprzedzić gastroskopią, która nie należy do najprzyjemniejszych badań. I to dla niektórych chorych jest przeszkodą nie do pokonania. Rezygnują oni z gastroskopii, nie zgłaszają się więcej do lekarza... Ratunkiem dla takich osób jest samodyscyplina i odpowiedni tryb życia. Oto zasady, jakich warto przestrzegać, by wrzody były jak najmniej dokuczliwe. To ważne zwłaszcza wiosną, gdy układ odpornościowy jest osłabiony i gorzej radzi sobie z H. pylori.

Dekalog wrzodowca

1. Ogranicz stosowanie niektórych leków

Chodzi przede wszystkim o tzw. niesteroidowe leki przeciwzapalne - popularną aspirynę i inne środki zawierające kwas acetylosalicylowy, a także np. preparaty z diklofenakiem, ketoprofenem, naproksenem. Na co dzień sięgamy po nie, np. by złagodzić objawy przeziębienia, a także uśmierzyć ból głowy, zęba lub stawów. Wiadomo, że skutkiem ubocznym ich stosowania jest zmniejszona ilość ochronnych hormonów w żołądku, tzw. prostaglandyn. To powoduje, że zwiększa się produkcja soku żołądkowego, a śluzówka staje się wobec niego bardziej bezbronna. Może dochodzić do jej podrażnienia i powstawania owrzodzeń, zaś u osób z już występującą chorobą wrzodową - do jej zaostrzenia. Dlatego przyjmowanie tego typu leków postaraj się ograniczyć do minimum. Jeśli już musisz się nimi wspomóc, to wybieraj tabletki powlekane dojelitowe (zawsze po jedzeniu!) - ich drażniące składniki są uwalniane dopiero w jelicie cienkim.

2. Rzuć palenie

To naprawdę ważne! Udowodniono, że składniki dymu tytoniowego współdziałają z bakteriami H. pylori w uszkadzaniu śluzówki i wywoływaniu wrzodów żołądka oraz dwunastnicy. U palaczy trudniej też leczy się chorobę wrzodową i łatwiej o jej nawroty. Pomocne rady, jak pozbyć się nałogu, znajdziesz na www.jakrzucicpalenie. pl. Możesz także poradzić się specjalisty, dzwoniąc do Telefonicznej Poradni Pomocy Palącym pod nr 801 108 108 (płatny; od poniedziałku do piątku w godz. 11-19).

3. Odreagowuj stresy

Nie tylko osłabiają układ odpornościowy i pogarszają zwalczanie H. pylori, ale także zaburzają przepływ krwi w śluzówce przewodu pokarmowego. Przez to jest ona mniej odporna na ataki bakterii i trudniej się goi. Spaceruj, ćwicz, spotykaj się z przyjaciółmi, a stresy będą mniejsze.

4. Zrezygnuj z kawy i alkoholu

Choć same w sobie nie powodują wrzodów, sprzyjają ich rozwojowi, gdy występuje zakażenie H. pylori. Silnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego.

5. Zacznij regularnie jadać

Jeśli wcześniej zdarzało ci się wyjść z domu bez śniadania, przeżyć dzień o jednej drożdżówce i dopiero wieczorem nadrabiać zaległości w jedzeniu sutą obiadokolacją, to było to... najgorsze, co mogłaś zrobić dla swojego żołądka i dwunastnicy. Od dziś jadaj 4-5 posiłków dziennie, w odstępach 3-4 godzinnych. Powinny być pożywne, ale nie obfite. Największe porcje zjadaj na śniadanie i obiad, najmniejszą - na kolację. Po czym zorientujesz się, że zjadłaś już wystarczająco dużo? Po uczuciu zaspokojenia największego głodu, a równocześnie - lekkim niedosycie. Właśnie wtedy powinnaś skończyć posiłek. Po chwili do mózgu dotrze odpowiednia informacja z żołądka, że jest wypełniony. Zawsze jedz powoli, bez pośpiechu. Pamiętaj też, by ostatni posiłek spożyć godzinę przed snem. To zapobiega nocnym bólom głodowym przy chorobie wrzodowej dwunastnicy.

6. Stosuj odpowiednie techniki kulinarne

Zamiast smażyć produkty, gotuj je w małej ilości wody lub na parze, piecz w folii bez dodatku tłuszczu lub duś bez wcześniejszego obsmażania. Gdy dolegliwości są nasilone, rozdrabniaj potrawy (np. przecieraj, miksuj lub miel), tak by miały papkowatą konsystencję. To pozwala ograniczyć żucie i gryzienie, a w efekcie nie prowokuje wydzielania soku żołądkowego.

7. Unikaj pokarmów drażniących śluzówkę

Czyli: gorących i zimnych (drażnią ją termicznie), z dużą zawartością błonnika (odpowiadają za drażnienie mechaniczne), słonych, kwaśnych i pikantnych (chemiczne). Szczegółowe informacje o dozwolonych i niewskazanych produktach znajdziesz w ramce.

8. Uważaj na niektóre ziółka

Niewskazane dla ciebie mogą być m.in.: krwawnik, mięta, rdest, rumian, ruta i słonecznik (liście), które wzmagają wydzielanie soku w żołądku, a także przeczyszczająca kruszyna.

9. Nie żuj gumy

To zalecenie to wcale nie żart! Gdy oddajesz się tej pozornie niewinnej czynności, zwłaszcza dłużej niż 15 minut, dla żołądka jest to bodziec do wytwarzania większej ilości podrażniającego kwasu solnego.

10. Gdy masz niepokojące objawy, zgłoś się szybko do lekarza

Ciemne, fusowate wymioty lub stolce o czarnej, smolistej barwie mogą ostrzegać, że doszło do uszkodzenia naczyń krwionośnych w ścianie żołądka lub dwunastnicy, występują krwawienia, a wrzód jest głęboki. Taki stan jest bardzo niebezpieczny, gdyż wrzód może z czasem przedziurawić ścianę żołądka, a to zagraża zdrowiu, a nawet życiu.

Dostarczaj śluzówce naturalnych składników osłonowo-leczniczych

● Codziennie rano pij na czczo kleik z siemienia lnianego. Zawiera śluz i olej, które powlekają, osłaniają i zmiękczają śluzówkę w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu jest lepiej chroniona. 2 łyżki całych nasion zalej 1 szklanką wody i gotuj na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy utworzy się gęsty płyn o konsystencji kisielu, odstaw do wystygnięcia.

● Popijaj napar z babki zwyczajnej. Także ma działanie osłonowe (choć nieco słabsze niż kleik z siemienia). Łyżkę stołową suszonych liści zalej szklanką wrzątku i trzymaj pod przykryciem ok. 15 min; odcedź. Osłodź odrobiną miodu naturalnego. Pij przed jedzeniem do 3 razy dziennie.

● Stosuj napar z lukrecji, gdy choroba wrzodowa współwystępuje u ciebie z bólami skurczowymi żołądka - krótkotrwałymi, silnymi dolegliwościami. Łyżkę korzenia lukrecji zalej szklanką wrzątku i zostaw pod przykryciem na 20 min; odcedź. Pij 3-5 razy dziennie po łyżce stołowej.

Anna Skoczeń

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje