Witaminy z octu

Ocet jabłkowy stosowany w odpowiedni sposób może okazać się cennym dodatkiem spożywczym w naszej kuchni.

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji świeżych, słodkich i dojrzałych jabłek. Ma szlachetny, bursztynowy kolor, a co ważniejsze zawiera sporo witamin, w tym A, B1, B2, B6, C, E, P, i mikroelementów (potas, wapń, magnez, siarka). Stanowi także doskonałe źródło beta-karotenu i przeciwutleniaczy.

Cholesterol bez szans

Reklama

Ważnym składnikiem octu jabłkowego jest pektyna, która przyspiesza trawienie, pomaga obniżać poziom cholesterolu i wzmacnia naczynia krwionośne, przeciwdziałając żylakom, miażdżycy i chorobom serca. Ze względu na swe uniwersalne właściwości ocet zrobił zawrotną karierę w medycynie ludowej - jest stosowany do leczenia anginy, kłopotów ze snem, trądziku i innych chorób skóry, a nawet chronicznego zmęczenia, niepokoju i przygnębienia.

Przeciw nadwadze

Ocet jabłkowy jest naszym naturalnym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Nie ma w zasadzie kalorii, dzięki czemu jest świetnym zamiennikiem dodatków, takich jak olej czy majonez. Podkreśla smak sałatek, wszelkich sosów i dań mięsnych. Sprawia, że uczucie sytości po posiłku utrzymuje się dłużej, a co ważniejsze - poprawia trawienie, stymuluje produkcję soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych. Pomaga usunąć z organizmu toksyny i złogi, a także rozszczepiać tłuszcze. Działa też lekko odwadniająco, dzięki czemu pozwala chudnąć szybciej i bardziej efektywnie. Oczywiście trzeba pamiętać, że ocet jabłkowy nie jest cudownym środkiem, który może zastąpić zrównoważoną dietę i ruch.

Ważny umiar

Choć ocet jabłkowy ma wiele zalet, nie można spożywać go w dużych ilościach. Aby osiągnąć najlepsze efekty - uzupełnić niedobory witamin i poprawić trawienie - wystarczy przyjmować codziennie 2-3 łyżeczki octu rozpuszczone w szklance wody. Taki koktajl najlepiej pić tuż przed jedzeniem. Dla smaku można do dać do niego odrobinę miodu lub soku owocowego. Osoby, które mają skłonność do zgagi i kłopotów żołądkowych mogą zastąpić ocet jabłkowy w płynie gotowymi preparatami na bazie octu, a diabetycy powinni skonsultować octową kurację z lekarzem.

Nie dla każdego

Warto również pamiętać, że długotrwałe przyjmowanie preparatów na bazie octu może spowodować niedobory potasu, co kilka tygodni warto więc robić kilkunastodniowe przerwy. Osoby z poważnymi schorzeniami wątroby nie powinny spożywać octu jako środka wspomagającego odchudzanie. Mogą stosować go w niewielkich ilościach jedynie jako dodatek do potraw.

(kab)

Dowiedz się więcej na temat: diety | odchudzanie | zdrowie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje