Reklama

Woda czosnkowa: Jak ją zrobić?

Aminokwasy, saponiny, witaminy, minerały, mikroelementy, związki flawonoidowe – to tylko niektóre z bogactw występujących w ząbku czosnku. Czosnek jest jednym z najlepszych naturalnych antybiotyków. Kto spożywa go regularnie, ten cieszy się dobrym zdrowiem.

Można dodawać go do potraw na różne sposoby - pokroić w plasterki i przysmażyć na patelni, dzięki czemu danie nabierze wyjątkowego aromatu.

Najczęściej wyciskany jest przez praskę, w takiej postaci znajdziemy go w sosach do sałatek.

Ci, którzy czują, że nadchodzi przeziębienie, rozcierają ząbek na kromce chleba posmarowanej masłem, twierdząc, że jest to najlepsze remedium na chorobę.

Inni topią wyciśnięty ząbek czosnku w gorącym mleku, dodając miód i masło - i wypijają tak przygotowaną miksturę.

Są jeszcze tacy, którzy wykorzystują magiczną moc czosnku do zrobienia eliksiru, który ich zdaniem, chroni przez wirusami i bakteriami, wzmacnia odporności, działa dobrze na przemianę materii i przynosi szereg prozdrowotnych korzyści. Eliksirem owym jest woda czosnkowa.

Reklama

Jak robić wodę czosnkową?

Najkorzystniej jest przygotować miksturę rano. Pokrojony w plasterki ząbek czosnku wkładamy do naczynia (najlepiej porcelanowego, koniecznie z pokrywką), zalewany 2/3 szklanki przegotowanej wody - powinna mieć temperaturę pokojową. Całość odstawiamy do wieczora. Pijemy codziennie, trzy godziny po kolacji.

Przeczytaj również:  

Domowe sposoby na pozbycie się gołębi. Szybko znikną

Ustalono kto nie powinien jeść ziemniaków! Groźny też groch i kapusta!  

Idealna sukienka do pracy. Brigitte Macron już ją nosi! 

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy