Reklama

Wybierz dietę dla siebie!

Już niedługo nadejdą ciepłe wiosenne dni, będziemy odsłaniać coraz większe partie ciała. Z tego powodu wiele z nas z obawą staje na wadze i gorączkowo poszukuje diety odpowiedniej dla siebie.

Jesteś świadoma swoich braków i popełnianych błędów w codziennym żywieniu? Pragniesz dobrać dla siebie odpowiednią dietę, która pomoże ci w utrzymaniu lub uzyskaniu ładnej sylwetki? A może chcesz oczyścić swoje ciało? Zregenerować organizm po przebytej chorobie lub zwyczajnie dodać sobie energii, blasku we włosach i uśmiechu na twarzy?

Bardzo różne są powody, dla których decydujemy się na wprowadzenie nowej diety. Zawsze jednak oczekujemy, że przyniesie ona oczekiwany przez nas efekt. Początkowo gorliwie podchodzimy do sprawy, ale z czasem coraz częściej zaniedbujemy dietetyczne zalecenia i popełniamy sporo błędów. Po zakończonej kuracji nie jesteśmy zadowolone z jej rezultatów i najczęściej pojawia się u nas efekt jo -jo.

Reklama

Czy łatwo wybrać dietę?

Specjaliści prześcigają się w wymyślaniu coraz nowszych diet. Dostępne są diety dla odpowiednich grup krwi, dla mężczyzn, dla osób z różnego rodzaju chorobami, lekkostrawne, głodowe, dobrane pod kolor oczu lub przedział wiekowy, a nawet status (student, osoba pracująca, matka karmiąca, kobieta ciężarna). Zasypywani jesteśmy przykładami diet sławnych i bogatych i dietami z różnych zakątków świata. Nic więc dziwnego, że mamy kłopot z wyborem.

Każda dobrze dobrana dieta musi spełniać swoją podstawową rolę, czyli zawierać odpowiednią ilość węglowodanów, tłuszczów, białka, witamin, soli mineralnych i błonnika. My przedstawiamy trzy propozycje diety. Może znajdziesz odpowiednią dla siebie.

Dieta 1000 kcal

Jest jedną z najczęściej stosowanych i najbardziej znanych diet. Została opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Zanim jednak zaczniesz ją stosować, właściwie się do niej przygotuj. Po pierwsze przygotuj sobie zestawienie wartości energetycznych i odżywczych poszczególnych produktów i potraw. Pozwoli ci to na precyzyjne przestudiowanie swojego dotychczasowego jadłospisu i określenie na ile drastyczne zmiany musisz do niego wprowadzić.

Przez tydzień notuj dokładnie spożywane posiłki i pojedyncze produkty. Musisz brać pod uwagę także wszystkie spożywane napoje. notatki pozwolą ci określić kaloryczność spożywanych artykułów i wyliczenie dotychczasowej dziennej dawki energii. Wiedząc jaki masz nadmiar kalorii możesz opracowywać swój osobisty jadłospis. Pamiętaj tylko, aby nie przekraczać dziennego limitu 1000 kcal oraz, aby wybrane przez ciebie produkty dostarczały organizmowi niezbędnych do prawidłowego działania składników. Jedz 5 razy dziennie o tych samych porach. Porcje nie powinny być zbyt duże. Unikaj także ostrych przypraw. I nie podjadaj! A oto mała ściągawka, jak rozłożyć poziom kalorii na poszczególne pory dnia.

I śniadanie: 250 kcal
II śniadanie: 100 kcal
Obiad: 350 kcal
Podwieczorek: 100 kcal
Kolacja: 200 kcal

Dieta Zone

Określana jest też mianem strefowej. Bez wahania może także otrzymać miano diety hollywoodzkiej, gwiazdy uwielbiają tę dietę. Autorem diety jest dr. Barry Sers. - polega ona na stworzeniu takiej kompozycji spożywanych codziennie posiłków, by procentowy układ wartości energetycznych dostarczanych organizmowi pochodził z 30 proc. tłuszczów, 30 proc. z białek, a pozostałe 40 proc. z węglowodanów. Dlatego określa się ją, jako redukcję spożywanych węglowodanów, gdyż dotychczasowe, ogólnie przyjęte ich dzienne spożycie wynosi aż 75 proc.

Uregulowanie proporcji źródeł pozyskiwania energii, pozwala na jednoczesną regulację procesów trawiennych. Po dwóch tygodniach stosowania tej diety można stracić 3 kg, a w dalszym okresie przez każdy miesiąc stosowania kolejne 3 kg. Nie chudniemy może dosłownie "w oczach", ale efekty utrzymują się dłużej.

Ważne, by w doborze produktów skupić się na tych, które dostarczą nam tłuszczów nienasyconych i kwasów tłuszczowych omega - 3. Do najważniejszych zasad w stosowaniu tej diety należy trzymanie się normy, gdzie bazą każdego posiłku są produkty białkowe uzupełniane w węglowodany. Rano - najpóźniej godzinę po przebudzeniu - trzeba zjeść śniadanie lub przekąskę, która je zastępuje. Posiłki w ilości 5-6 dziennie, góra co 5 godzin. Bardzo ważne jest picie dużych ilości płynów, najlepiej na pół godziny przed planowanym posiłkiem. Jadłospis komponuje się z tak zwanych "cegiełek". W ciągu dnia powinnaś ich spożyć 11. Jedna "cegiełka" składa się z jednej porcji białka (1B),jednej porcji tłuszczów (1T) oraz jednej porcji węglowodanów (1W). Można stworzyć swoje własne kompozycje cegiełek, ważne jest tylko to, aby każda złożona była z 1b, 1t i 1w. Zalecana ilość cegiełek do spożycia podczas poszczególnych posiłków przedstawia się następująco:
I śniadanie: 3 cegiełki
II śniadanie: 2 cegiełki
Obiad: 3 cegiełki
Podwieczorek: 1 cegiełka
Kolacja: 2 cegiełki;

Grupa I - przy wyborze produktów z tej grupy osiągniesz bardzo dobre rezultaty

(1B) Źródło białka: ser biały chudy - 1 plaster lub 30g, 2 sztuki białka z jaja kurzego, dorsz - 50g, halibut - 50g, tuńczyk w sosie własnym - 1/3 puszki lub 90g, 3 sztuki krewetki, małże, kalmary, łosoś - 50g, łosoś - 50g, 2 parówki sojowe, wędlina drobiowa - 30g, tofu twarde - 100g, serek wiejski light - pół opakowanie 150g, pstrąg wędzony - 30g.

(1T) Źródło tłuszczów: ćwiartka awokado, łyżeczka masła, 3 migdały,1/2 łyżki oliwy z oliwek, 5 oliwek, ? łyżki oleju tłoczonego na zimno, 2 orzechy włoskie, 6 orzeszków ziemnych.

(1W) Źródło węglowodanów: 250 g brokułów, jedna brzoskwinia, 2 cebule, 2 pęczki szczypiorku, 5 główek cykorii, 2 małe cukinie, główka sałaty, sok z jednej cytryny, 8 czereśni, szklanka fasoli szparagowej, pół szklanki fasoli białej suchej, pół szklanki fasoli czerwonej z puszki, jedna gruszka, jedno jabłko, jeden grejpfrut, pół szklanki jagód, jeden kalafior, pół główki kapusty, jedno kiwi, maliny truskawki, mandarynka - po jednej sztuce, morele, śliwki świeże - po 3 sztuki, pół kg ogórków, 2 sztuki papryki czerwonej lub zielonej, pół kg pieczarek, 1 łyżka płatków owsianych, połówka pomarańczy, jeden duży pomidor, pół szklanki suchej soczewicy, szklanka gotowanego szpinaku, pół szklanki winogron, 100g kiełków.

Grupa II - przy wyborze produktów z tej osiągniesz średnie rezultaty

(1B) Źródło białka: jedno jajko, 150 g fety light, 30 g sera żółtego, 30 g szynki, 30 g wieprzowiny, 30 g wołowiny, 30 g cielęciny, 2 parówki cielęce, 30 g kiełbasy;

(1T) Źródło tłuszczów: pół łyżki śmietany, łyżka majonezu light, pół łyżki majonezu tradycyjnego, pół łyżki serka kremowego, 1,5 łyżeczki sera pleśniowego, 4 pistacje;

(1W) Źródło węglowodanów: cienka kromka chleba jasnego, pół kromki chleba razowego, kromka chleba Wasa, 1 tost pełnoziarnisty, łyżka rodzynek, pół szklanki ananasa w kostkę, 1/3 z jednej sztuki banana, pół z jednego batonika czekoladowego, szklanka buraczków gotowanych, kromka chałki, łyżka dżemu niskosłodzonego, pół szklanki groszku zielonego, pół kajzerki, pół szklanki kukurydzy, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki lodów waniliowych, pół szklanki ugotowanego makaronu, 4 marchewki, 2 łyżki mąki, łyżeczka miodu, jeden mały naleśnik, pół szklanki piwa, 3 łyżki ugotowanego białego ryżu, 2 ugotowane lub pieczone ziemniaki;

Dieta Plaż Południowych (South Beach)

O tej diecie słyszy się same superlatywy. Jej autorem jest dr. Arthur Agatston. Stosując się do jej wszystkich założeń można schudnąć nawet 6 kg w dwa tygodnie! Pomimo tego, że swoim pierwszym etapie dieta jest dosyć rygorystyczna, stosując ją, nie wiemy co to uczucie głodu i pojawiający się najczęściej efekt jo-jo. Dodatkowo pozwala na poprawę stanu zdrowia osób z dużą nadwagą, nawet otyłością oraz zagrożonych chorobą niedokrwienną serca. Główna zasada tej diety jest kategoryczna redukcja spożywanych węglowodanów i tłuszczu. Wyróżnia się trzy etapy stosowania Diety Plaż Południowych.

Etap I

Jest najtrudniejszy do przejścia, ale trwa tylko dwa tygodnie. W czasie stosowania nie można spożywać takich produktów jak: kefir, mleko, jogurt, marchew, buraki, alkohol, słodzone soki, owoce, ziemniaki, ryż, makaron, kukurydza, pieczywo, płatki śniadaniowe, słodycze, napoje z dodatkiem kofeiny. Ha! Co w takim razie można jeść? Dozwolone są: ryby, jajka, chude mięso, rośliny strączkowe, kakao, oliwa z oliwek oraz warzywa: seler, ogórek, cukinia, sałata, kapusta, brokuły, szpinak i pomidory. Zasad jest taka, że trzeba jeść 3 razy dziennie do syta i 2 razy można sobie pozwolić na jakieś wybrane w powyższego zestawu przekąski. Nie martw się jeśli będziesz odczuwać zmęczenie i senność. Powoduje to szybki spadek poziomu glukozy we krwi. Musisz pić minimum 2 litry wody mineralnej niegazowanej dziennie lub soków owocowych niesłodzonych. Jeżeli przejdziesz przez te dwa tygodnie stosując się do tych zaleceń, masz spore szanse na uzyskanie oczekiwanego efektu.

Etap II

To okres, w którym możesz stopniowo wprowadzać następujące produkty: owoce - ananasa, banana, arbuza, soki z warzyw: drobną fasolkę, buraki, kukurydzę, marchew, ziemniaki, produkty zbożowe: pieczywo pszenne, makaron, ryż biały, okazjonalnie: czerwone wino, lody, miód, gorzką czekoladę i dżemy niskosłodzone. Pamiętaj, aby wszystkie te artykuły wprowadzać powoli i nie w dużych ilościach, gdyż może to spowodować nagły wzrost wagi.

Etap III

Teraz już możesz jeść praktycznie wszystko. Co nie oznacza, że możesz objadać się tak, że nie będziesz mogła się ruszyć! Nie "rzucaj" się na wcześniej zabronione potrawy. Etap III jest czasem, gdy po uzyskaniu spadku wagi, dzięki pierwszym dwóm etapom, musisz nauczyć się samokontroli. Jednym słowem trzymaj się zasady umiarkowania w jedzeniu i piciu.

Na koniec...

kiedy już znajdziesz odpowiednią dietę, pamiętaj, że nawet na wybiegu dziewczyny - wieszaki nie prezentują się dobrze. Dbaj o to, aby na twoim talerzu znalazły się najbardziej wartościowe produkty i nie zapominaj o aktywności fizycznej, a będziesz się cieszyć satysfakcjonującą ciebie i radującą oczy wszystkich wokół zgrabną i kształtną sylwetką.

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | białka | dieta | diety | odchudzanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy