Reklama

​Wyjaśniamy, dlaczego warto jeść nasiona marchwi

Marchwią zajadamy się ze smakiem i na zdrowie, nic dziwnego, bo to prawdziwa skarbnica witamin. Jednak to niejedyny sposób na skorzystanie z jej zdrowotnych właściwości, nasiona marchwi skrywają nie mniejszy odżywczy i pielęgnacyjny potencjał.

Nasiona marchwi możemy wykorzystać zarówno do zabiegów pielęgnacyjnych, jak relaksujące kąpiele, ale również wykonać z nich tonizujący skórę napar. Warto włączyć je również do codziennej diety, szczególnie jesienią i zimą, kiedy chętniej sięgamy po rozgrzewające napary.

Nasiona marchwi skrywają w sobie niezwykłe odżywcze właściwości. Jedną z ich największych zalet jest fakt, że regularnie spożywane rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu wykazują właściwości dotleniające. Skorzysta na tym również nasz mózg - zatem jeśli dopada nas spadek energii i koncentracji, zamiast kolejnej kawy warto sięgnąć właśnie po napar z nasion marchwi. Dodatkowo wykazują one również właściwości uspokajające i ułatwiające odprężenie.

Reklama

Te niepozorne nasionka, to również cenny dodatek do diety osób, które wykazują zwiększone ryzyko choroby wieńcowej i nadciśnienia - ich regularne spożywanie stanowi element profilaktyki zdrowia układu krążenia.

Po napar z nasion marchwi możemy również sięgnąć po bardziej obfitym posiłku, wpływają one zbawiennie na układ trawienny, poprawiając jego pracę; a jeśli chcemy nieco wzbogacić smak potraw możemy potraktować je jako dodatek do zup czy sałatek.

Decydując się na skorzystanie z właściwości nasion marchwi, należy pamiętać, aby wybierać te, które posiadają certyfikaty.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy