Reklama

Zachowaj młodość na długo

Jak? Zdrowo się odżywiając. Dobre dla organizmu składniki mogą bowiem spowolnić proces starzenia.

Na twoim talerzu nie może zabraknąć przede wszystkim witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy (substancji chroniących przed szkodliwym działaniem wolnych rodników). Wszystkie je znajdziesz w warzywach i owocach, dlatego powinnaś ich jeść jak najwięcej - nawet 9 porcji dziennie.

Często sięgaj po ryby, i to także te tłuste (łososia, makrelę, śledzie). Mają one dużą zawartość zdrowych kwasów omega-3. Jedz czosnek. Już jeden ząbek dziennie stanowi dobrą ochronę przed starzeniem. Postaraj się też, by w twojej diecie było dużo soi. A wszystko popijaj zieloną herbatą.

Reklama

Poniżej znajdziesz grupy produktów. Im więcej mają gwiazdek, tym lepiej służą zachowaniu młodości.

Niezbędne w twoim menu:

Produkty pięciogwiazdkowe: jajka, kasza gryczana, brokuły, pestki słonecznika i dyni, czosnek, płatki owsiane, kapusta, ananas, awokado, wiśnie, siemię lniane, zielona herbata

Produkty czterogwiazdkowe: sałata, banany, gorzka czekolada, łosoś, papryka, kasza jaglana, kiełki pszenicy, otręby owsiane i pszenne, dziki ryż, dynia, buraki, grejpfrut, sezam, figi, winogrona, tofu, groch, tuńczyk, oliwa, kakao, woda mineralna, czerwona herbata

Produkty trzygwiazdkowe: szpinak, ziemniaki, cebula, chleb i makaron razowy, ryż razowy, kalafior, pomidory, rzodkiewka, maliny, morele, pomarańcze, śliwki, truskawki, jabłka, migdały, orzechy, kurczak, fasola, jogurt, kefir, wątróbka, mleko sojowe, czerwone wino

Produkty dwugwiazdkowe: kiwi, cytryna, cykoria, kapusta brukselka, natka i korzeń pietruszki, oliwki, sola, świeże soki owocowe oraz warzywne

Produkty jednogwiazdkowe: masło, pstrąg, morszczuk, muesli (bez dodatku cukru)

Łosoś z warzywami

na 1 porcję, porcja: ok. 390 kcal:

Dzwonko łososia (15 dag) skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, posypać estragonem (suszonym). Ułożyć na grillowej patelni, usmażyć z obu stron. Marchewki (2 duże) i por (mały) pokroić, ugotować w osolonej wodzie. Masło (łyżka) stopić, polać rybę, podawać z warzywami.

Bazyliowy ryż

Składniki na 1 porcję, porcja: ok. 260 kcal: Cebulę (małą) i czosnek (ząbek) posiekać, zeszklić w rondlu na łyżeczce masła. Wsypać ryż długoziarnisty (3 łyżki) i ryż dziki (łyżka), podsmażyć. Zalać wodą, ugotować. Dodać pomidory bez skórki (pół puszki), gotować 5 minut. Posypać posiekaną bazylią, przyprawić solą i pieprzem.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki na 1 porcję, porcja: ok. 410 kcal:

Ziemniaki (2 średnie) wyszorować, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, pokroić na plasterki. Tuńczyka (1/2 puszki), kukurydzę (2 łyżki) oraz posiekaną cebulę (małą) włożyć do miski. Dodać ziemniaki, polać sokiem z cytryny i olejem (łyżka), wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

Wszystko o dietach!

Chwila dla Ciebie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy