Zamiast pigułki - naturalne lepsze

Kiedy czujemy się zmęczeni, np. po długotrwałej pracy, ciężkiej chorobie czy w czasie sezonowych przesileń, sięgamy po preparaty "zasilające" nasz organizm.

Zwykle wybieramy pigułki, bo tak najprościej. Tymczasem to natura podsuwa nam najlepsze rozwiązania.

Reklama

Wapń - jego niedobór powoduje m.in. krzywicę, osteoporozę, zaburzenia krzepliwości krwi, osłabienie mięśni i zaburzenia przemiany materii. Źródła wapnia to: mleko i jego przetwory (z wyjątkiem masła), zielone warzywa liściaste (poza szpinakiem), owoce. Niewiele tego pierwiastka znajduje się w jajach, marchwi, selerze, pomarańczach, grejpfrutach i figach.

Magnez - brak powoduje osłabienie mięśni, rozdrażnienie, dolegliwości jelitowe, zaburzenie procesów energetycznych komórek, niekiedy zaburzenia rytmu serca. Magnez można znaleźć w warzywach liściastych (składnik chlorofilu), mięsie i podrobach. Mleko i jego przetwory zawierają niewiele tego pierwiastka.

Fosfor - niedobory powodują osłabienie wytrzymałości mechanicznej kości, zaburzenia gospodarki tłuszczowej organizmu, jego zakwaszenie i osłabienie wydolności fizycznej. Źródłami fosforu są: mleko i jego przetwory, mięso, żółtko jaj, zboża i warzywa (głównie zaś nasiona i kwiatostany roślin spożywczych).

Sód - zbyt małe ilości sodu w organizmie powodują jego odwodnienie oraz zaburzenia ciśnienia krwi. Bogatym źródłem tego pierwiastka są mleko i przetwory mleczne, białko jaj, warzywa, wody mineralne i sól kuchenna.

Potas - jego brak objawia się zaburzeniami przemian energetycznych ustroju, osłabieniem mięśni, zaburzeniami rytmu serca i upośledzeniem działania nerwów. Dużo potasu znajduje się w mięsie i podrobach, ziarnach zbóż, warzywach i owocach.

Dowiedz się więcej na temat: żelazo | mięso | osłabienie | mleko | przetwory | zaburzenia | warzywa | pigułki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje