Zapobiegamy wahaniom cukru

Gdy nad nimi zapanujesz, zapomnisz o atakach głodu, spadku energii w ciągu dnia i ochocie na słodkości. Z pożytkiem dla zdrowia i sylwetki...


Proste zmiany w jadłospisie

Reklama

Wybieraj produkty o tzw. niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Jedz regularnie małe porcje co 3-4 godz. Najważniejszy posiłek to zbilansowane śniadanie składające się z białka, tłuszczów i węglowodanów, np. ciemne pieczywo.

Warzywa dodawaj do każdego posiłku (większość ma niski indeks glikemiczny).

Spożywaj białko najlepiej do każdego posiłku w postaci nabiału lub ryb albo małej porcji mięsa. Produkty białkowe są sycące!

Owoce najlepiej jedz w pierwszej połowie dnia, bo zawierają dużo cukrów prostych, które rozregulowują gospodarkę cukrową organizmu. Do zalecanych należą cytrusy i kiwi. Im kwaśniejszy owoc, tym lepiej (np. kwaśne jabłko), gdyż ma o wiele mniej cukru.

Najlepiej sięgaj po produkty mało przetworzone i poddane krótkiej obróbce termicznej (wybieraj pełnoziarnisty chleb, ciemny ryż, makaron gotuj al dente).

Nie podjadaj kalorycznych i mało wartościowych produktów, gdy jesteś zdenerwowana. Lepiej wypij wodę z sokiem z cytryny. Wybieraj zdrowe, niesłodkie przekąski.

Nie pij w czasie i tuż po posiłku. To minimalizuje rozrzedzanie soków trawiennych i nie pobudza trzustki.

Dobrze wybrane przekąski w pracy i w domu

W pracy najczęściej sięgamy po coś słodkiego. Alternatywną dla batonika będą smaczne i dostępne produkty.

Jabłko to źródło błonnika, który na długo daje uczucie sytości.

Orzechy choć kaloryczne, stabilizują poziom cukru, bo zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Najwięcej takich kwasów mają orzechy włoskie i laskowe oraz migdały. Ale zjedz ich tylko garstkę!

Wafle ryżowe są niskokaloryczne, pełne błonnika oraz odstresowującego magnezu. Wafle obłóż mozarellą lub twarożkiem typu light.

Jogurt naturalny zawiera laktozę, która łagodnie podnosi poziom cukru. W domu zamiast zwykłej kanapki, przygotuj oryginalne przekąski.

Tortilla z łososiem: plastry wędzonego łososia skrop cytryną i zawiń w liście sałaty. Ryba to źródło wapnia, który stabilizuje poziom cukru.

Cukiniowe kanapeczki: plastry cukinii zgrilluj na półtwardo i posmaruj masłem orzechowym. Ta przekąska zaspokaja apetyt na słodkości.

Deserek: kubek serka homogenizowanego typu light zmiksuj z owocami jagodowymi (świeżymi lub mrożonymi). Możesz dodać naturalny słodzik (np. stewię). W takich owocach jest niedużo cukru, a dużo pektyn, które regulują poziom glukozy we krwi.

Warzywne frytki: pokrój cukinie oraz seler w słupki. Obtocz w oleju (najlepiej rzepakowym) oraz przyprawach, piecz ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Przekąska jest bardzo sycąca!

Stabilizujące tabletki i herbatki

W aptekach (bez recepty) i w sklepach zielarskich możesz kupić wiele preparatów, które pomogą utrzymać prawidłowy poziom cukru.

Tabletki z morwą białą zmniejszają wchłanianie glukozy przez organizm, co prowadzi do stabilizacji cukru.

Diabetofort to ziołowy lek zalecany osobom zagrożonym cukrzycą oraz z tendencją do wzrostu poziomu cukru po posiłkach.

Preparaty z chromem ten pierwiastek śladowy odgrywa ważną rolę w metabolizmie m.in. glukozy. Skutecznie zmniejsza apetyt, zwłaszcza na słodycze. Polecany przy nadwadze.

Przeczytaj ulotkę, zanim sięgniesz po preparaty. Mimo że są ogólnodostępne, mają przeciwwskazania.

Czas na pomiar cukru

Raz w roku koniecznie mierz poziom cukru we krwi (ze skierowaniem). To ważne zwłaszcza dla osób z nadwagą, nadciśnieniem, podwyższonym cholesterolem lub rodzinnie obciążonych cukrzycą.

Prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo wynosi 69-99 mg/ dl. Na badanie udaj się po nocnym wypoczynku i co najmniej 8 godzin po ostatnim posiłku.

Przy podejrzeniu cukrzycy, np. typu II, lekarz może zlecić tzw. test doustnego obciążenia glukozą. Pacjent wypija roztwór glukozy, a po 120 min ma mierzony poziom cukru. Nie ma powodu do obaw, gdy wynik nie przekracza 140 ml/dl.

Tych produktów unikaj!

Przy spadku cukru nie sięgaj po:

✔ mleczną czekoladę, słodycze,

✔ słodkie owoce, np. ananasa, banany, melona, arbuza,

✔ owoce kandyzowane,

✔ jasne pieczywo, słodkie bułki,

✔ gotowe deserki mleczne.

Magda Szabla, dietetyk, trener personalny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje