Zdrowa dieta dla kobiety w każdym wieku

Nie trzeba nikogo przekonywać, że istnieje związek pomiędzy tym, co jemy a zdrowiem. Ale nasz organizm w każdym wieku ma inne potrzeby. Sprawdź, jaka dieta może je zaspokoić.

6 najważniejszych zasad dla ciebie

Reklama

Niezależnie od wieku, wszystkie najważniejsze składniki odżywcze powinny codziennie znaleźć się na twoim talerzu. Nasza ekspertka podpowiada, jak dokonywać dobrych wyborów i jakich zasad żywieniowych należy przestrzegać, aby cieszyć się nie tylko smukłą figurą, ale przede wszystkim dobrym zdrowiem.

• Nie zapominaj o piciu wody: Tylko dobrze nawodniony organizm może prawidłowo funkcjonować. Wystarczająca ilość płynów ułatwia usuwanie toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Pij ok. 3 litrów wody mineralnej dziennie.

• Śniadanie to twój najważniejszy posiłek: To pierwszy posiłek po nocnej przerwie. Powinnaś go zjeść nie później niż godzinę po wstaniu. Muszą się w nim znaleźć: pełnowartościowe białko (twaróg), dobre tłuszcze (pestki np. dyni) oraz węglowodany złożone (płatki zbożowe) i proste (owoce). Takie śniadanie doda ci energii i przyspieszy metabolizm.

Uwaga! Nasz organizm jest tak "zaprogramowany", że jeśli zrezygnujesz ze śniadania, cały dzień będziesz miała ochotę podjadać, a wieczorem zjesz za dużo.

• Nie rezygnuj z węglowodanów: Nie da się ich zastąpić żadnymi innymi składnikami odżywczymi. Są jedynym źródłem energii dla mózgu. Można je podzielić na proste i złożone. Węglowodany złożone to np. kasze, pełnoziarniste pieczywo, naturalne płatki owsiane. Te produkty mogą być elementem każdego posiłku. Węglowodany proste to np. owoce czy miód.

Powinny znajdować się w naszym jadłospisie, ale tylko w dwóch pierwszych posiłkach czyli na śniadanie i II śniadanie (zakładając, że jesz 5 dobrze zbilansowanych posiłków dziennie). Nie powinno się natomiast jadać owoców wieczorem.

• Brak białka spowolni twoją przemianę materii: We wszystkich tkankach naszego organizmu jest obecne białko. Jeśli nie dostarczamy sobie odpowiedniej ilości białka w codziennym jedzeniu, organizm zacznie "spalać" je np. z mięśni. A im mniej masz mięśni, tym wolniejsza jest twoja podstawowa przemiana materii i zaczynasz przybierać na wadze. Dlatego każdy posiłek, jaki spożywasz w ciągu dnia powinien zawierać źródło pełnowartościowego białka np. mleko lub jego przetwory czyli twaróg, kefir, chude mięso, rybę, jajko.

• Jedząc warzywa, nie będziesz tyła: Błonnik i antyutleniacze, które zawierają warzywa, wspomagają obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi, zmniejszają uczucie głodu, ułatwiają wypróżnianie, oczyszczają organizm z metali ciężkich, substancji rakotwórczych, pomagają wiązać nadmiar kwasu solnego w żołądku.

Uwaga! 20 do 40 gramów błonnika dziennie sprzyja odchudzaniu.

• Tłuszcze też są potrzebne,ale nie w nadmiarze: Są niezbędnym składnikiem pokarmowym.

Trzeba jednak wiedzieć, jaki ich rodzaj i w jakich proporcjach jest dla ciebie najlepszy. Kwasy tłuszczowe w twojej diecie powinny pochodzić z takich źródeł jak: ryby, nasiona np. pestki słonecznika, dyni a także różne odmiany orzechów.

Cenne są też nieprzetworzone, tłoczone na zimno oleje roślinne takie jak np. oliwa z oliwek extra virgin, czy mniej znany olej lniany. Jedz tylko sporadycznie, w bardzo niewielkich ilościach tłuszcze zwierzęce np. smalec. Z umiarem sięgaj po masło. Unikaj produktów, które zawierają tłuszcze trans np. herbatniki paczkowane, czipsy, frytki, gotowe ciastka.

Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (36)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje