Reklama

Zdrowa przekąska - co podjadać, żeby się nie przejadać

Przekąski - to one są zwykle przyczyną nadwagi. Choć dietetycy zachęcają, aby mieć pod ręką coś zdrowego na ząb, Ian Marber, specjalista do spraw żywienia, tłumaczy, jakie przekąski warto mieć w zasięgu ręki, aby skutecznie zabić głód, a przy tym nie przybrać na wadze.

"Jestem zwolennikiem mądrych przekąsek, a nie czekoladowych batoników między jednym posiłkiem a drugim. Istotne jest, aby jako przekąskę wybierać produkty, które będą sycące, ale równocześnie nie będą zapychające, równocześnie będą dostarczały energii i wartości odżywczych" - wyjaśnia Ian Marber.

Specjalista zauważa, że drobne przekąski są bardzo istotnym elementem zbilansowanej diety, gdyż powstrzymują napady wilczego głodu, kiedy decydujemy się na właściwy posiłek. Równocześnie brak uczucia zasysającego głodu sprzyja mądrym wyborom żywieniowym. Kierowani rozsądkiem, a nie ochotą na coś sprowokowaną przeraźliwym głodem, możemy podjąć świadomą decyzję, korzystną dla naszego zdrowia i talii.

"Doradzam klientom, aby jako przekąskę traktowali produkty, które zawierają zarówno białko i węglowodany złożone. Należy również zaznaczyć, że przekąska to coś niewielkiego, na oko powinna się ona zmieścić niewielkiej filiżance - jest to górna granica" - tłumaczy specjalista.

Reklama

Odpowiednie połączenie grup pokarmów pozwala stabilizować poziom energii i kontrolować apetyt. Co w takim razie można uznać za zdrową przekąskę? Na liście sporządzonej przez Iana Marbera znalazły się m.in.: humus ze świeżymi warzywami lub grzanką, jabłko lub gruszka z małymi kawałkami sera cheddar, garść orzechów lub nasion zmieszana z kawałkami owoców, świeże owoce lub warzywa np. marchew, seler naciowy.

Czego nie wiemy o hot-dogach?

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: przekąska | zdrowie | zdrowa przekąska
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy